OUD

Schuimtaart met aardbeiensiroop

12:21

OMarinus van Sijdenborgh zeilt vanaf de Azoren naar Nederland op 60-voets aluminium one-off Pooh. 9 april vertrok hij vanuit Horta op Faial. Rond 21 april hoopt de vierkoppige bemanning terug te zijn in Nederland. Tijdens zijn reis schrijft hij berichten vanaf de boot. U kunt het gezelschap volgen via [link op expeditiezeilen.nl van de tracker].

Vermoeid

Na het spook der zeeziekte met verdovende middelen te hebben bestreden keert hij terug uit de dood als vermoeidheid. Na vijf dagen op elkaars lip met weinig slaap en veel nieuwe indrukken, reageer ik geprikkeld als er iemand ongevraagd advies levert. Later op de dag herken ik mijn reactie als vermoeidheid en neem ik me voor om aardig te blijven. We zijn alle vier immers aan boord om de wateren rondom dit onbewoonde varende eiland te ervaren.

Wandelende duimen

Hoge golven, genoeg wind en zon. Dat is wat we zoeken. Positie: 45.15.73N, 15.21.90W. “Typisch Golf van Biskaje-zeilweer”,  volgens Hennie. Hier doen we het voor. Golven van blauwgroen glas die als een wandelende duinen onder de romp doorschuiven. Dit is het weer waarin iedere oceaanzeiler foto’s maakt van hoge golven of brekers achter de boot. Ook wij hangen en masse de toerist uit, want het is prachtig.

Struikgewas

Later op de ochtend stijgt de geur van schoon wasgoed op uit de kajuit. “Vertel op, wie heeft zich gewassen?” Ik zag Yorick tien minuten geleden met een bakje heet water in de badkamer verdwijnen. “Dat zal ik wel zijn”, zegt hij. “Dat bakje is ons scheerbakje. Zonder veel warm water krijg je die struik echt niet van je kin.” Om te voorkomen dat de eerst passerende vliegende rat een nest maakt in mijn baard, lijkt me dat ook wel een goed idee. Dan kan ik direct van de gelegenheid gebruik maken voor een wat uitgebreider wasbeurt.

Recept voor schuimtaart met aardbeiensiroop

Ingrediënten: scheermes, scheerschuim, schone sokken en schoon ondergoed. Neem een fluitketel, vul deze met water en zet hem op het vuur. Is de ketel heet, neem hem dan met één hand mee naar de badkamer. De andere hand is voor een handdoek, een washand, en voornoemde ingrediënten. En ook voor houvast. De ketel zet je in de spoelbak, eventuele nestelende vogels worden uitgerookt met heet water en scheerschuim. Dan gaat het mes erin.

Hobbelende paarden

Terwijl ik met mijn ene heup tegen de spoelbak geklemd sta, schommelt de boot van 20 graden over bakboord naar 15 over stuurboord. De fluitketel schuift vervaarlijk in de bak. Dat gaat voorspoedig, bedenk ik me. De halve baard is al weg als de rest besluit om de motor aan te zetten ten behoeve van een zeilwissel. In plaats van de tamelijk voorspelbare helling – voornamelijk – over bakboord, hobbelen nu honderd paarden tegelijkertijd een andere kant uit. Water springt uit de ketel in de spoelbak. Ik concentreer me op de volgend helft baard en snij direct mis. De snee is oppervlakkig en het doet niet veel pijn, maar die vlokken scheerschuim met bloed opruimen, daar ben ik nog wel even mee bezig.

Positierapport:
TIME: 2013/04/14 20:04
LATITUDE: 46-00.12N
LONGITUDE: 013-42.60W
COURSE: 065T
SPEED: 5.0
COMMENT: Alles ok. vandaag 25kn, blauwe lucht Alleen HAfok.  Schiet lekker op

Tags: , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten