OUD

De berg Europa

09:49

pooh1Marinus van Sijdenborgh zeilt vanaf de Azoren naar Nederland op 60-voets aluminium one-off Pooh. 9 april vertrok hij vanuit Horta op Faial. Rond 21 april hoopt de vierkoppige bemanning terug te zijn in Nederland. Tijdens zijn reis schrijft hij berichten vanaf de boot. U kunt het gezelschap volgen via [link op expeditiezeilen.nl van de tracker].

Het wordt kouder en we zetten de bezaan. Onder vol tuig scheurt Pooh met 9 knopen snelheid de mist aan flarden. Buiten is het inmiddels koud en nat, binnen is het warm en vochtig. Een set schone theedoeken en Yoricks beddengoed – dat verhaal houdt u nog tegoed – hangen bij gebrek aan droogte buiten, binnen in de kajuit hun damp te verspreiden. Heel, heel erg langzaam ventileert het vocht ons huisje uit.

Bergop

Nu de snelheid is toegenomen, komen we waarschijnlijk tegen de avond van 16 april aan op het continentaal plat. Over een afstand van ongeveer 50 mijl loopt de oceaanbodem op van 4,4 kilometer diep naar slechts 150 meter. In weersomstandigheden zullen we er niet veel van merken, in drukte wel. Op de rand van de berg die Europa heet zwemmen duizenden vissen uw bord tegemoet. Het wemelt dan ook van de vissersboten op het randje. Uit ervaring weten we dat vissers tamelijk selectief zijn in het gebruik van AIS. Nog steeds, zo bleek vannacht toen er op de AIS ineens een visserman op twee mijl afstand op het scherm verscheen. Op 300 meter voer hij met een gangetje van 10 knopen langs.

Blind grabbelen

Met tientallen onvoorspelbare vissersboten aan de voet van de berghelling in het verschiet, mist en onze eigen snelheid – je bent sneller bij andere boten op de AIS – wordt de nachtwacht steeds minder aantrekkelijk. “Misschien moet en we dan toch het zicht wat verbeteren”, zegt Hennie. Ik kijk hem vragend aan en wijst naar de taartdoos op de bezaansmast. Ah, gelukkig, we hebben radar.

Positierapport

TIME: 2013/04/16 20:09
LATITUDE: 48-37.30N
LONGITUDE: 007-18.57W
COURSE: 067T
SPEED: 8.0
COMMENT: Alles ok. Niet opgeschoten. ivm weinig wind, ochtend en middag.Morgen beter.

Tags: , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten