OUD

Waar de oceaan verdwijnt

10:21

Marinus van Sijdenborgh zeilt vanaf de Azoren naar Nederland op 60-voets aluminium one-off Pooh. 9 april vertrok hij vanuit Horta op Faial. Rond 21 april hoopt de vierkoppige bemanning terug te zijn in Nederland. Tijdens zijn reis schrijft hij berichten vanaf de boot. U kunt het gezelschap volgen via [link op expeditiezeilen.nl van de tracker].

Vissers en vrachtvaarders begroeten onze terugkomst in de bewoonde wereld. Het Kanaal wordt nog veel drukker als we eenmaal bij Dover zijn. Hier, ten zuiden van Engeland, zijn we net ten Noorden van de vaargeul uitgekomen. Op de AIS trekt de stoet van vissermannen, tankers en containerschepen voorbij.

Vogels heb ik regelmatig gezien, maar meerdere bij elkaar is zeldzaam. Pas nu we op zo’n 15 mijl van Engeland zijn zie ik ze met zijn drieėn vliegen. “Weet jij wat voor vogels dat zijn?” vraag ik Hennie. “Ik herken een vogel alleen als-ie op m’n bord ligt. Dus als jij hem even vangt en klaarmaakt, dan weet ik misschien wel wat het is.”

Het beest ruikt de stal
Het water is in plaats van helder blauwgroen veranderd in het typische Zuid-Engels groengrijs. Troebel, alsof de krijtrotsen afgeven. We hebben overigens nog geen enkel stukje land gezien, hoewel we op zo’n 15 mijl uit de kust wel het een en ander aan telefoongesprekken kunnen ontvangen. Yorick krijgt zelfs zijn werkgever aan de lijn. “Ja, ik zag dat je dicht bij de kust was en dacht: kom, eens kijken of ik hem kan bereiken.”

Met gereefde bezaan en grootzeil dendert Pooh met een stabiele 10 knopen als een locomotief richting Dover. Afhankelijk van de wind steken we enige uren na middernacht de diepwaterroute over. We zijn bijna thuis.

Tags: , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten