Reisverhalen

Vader en dochter naar de Carieb: de aankoop van Garfield

De voorbereidingen van Annabelle en Herman zijn in volle gang!

19:53

naar de carieb

Annabelle en haar vader Herman zijn van plan komende zomer een rondje Carieb te zeilen met Garfield, een Compromis 36. Tijdens de Toerzeilers Vertrekkersdag hebben ze zich al kort voorgesteld. De komende maanden doet Herman voor Zeilen verslag van de voorbereidingen op de reis, en daarna natuurlijk ook van de reis zelf.


Nieuwsgierig resulteert in een zeiljacht

“Ja, natuurlijk,” zegt de jachtmakelaar vriendelijk “kijk gerust even aan boord.” Uit pure nieuwsgierigheid stappen wij aan boord van de toenmalige Quo Vadis, een Compromis 36 uit 1999. Ik ben zeker geen onervaren zeiler, maar nog nooit eerder heb ik een zeiljacht met centercockpit van binnen gezien. Plannen om een boot te kopen hebben we eigenlijk ook helemaal niet. Toch is een half uurtje later de knoop doorgehakt. Dit móet onze boot worden. Zoveel ruimte, zoveel vakmanschap en degelijkheid kunnen we niet weerstaan.

Jarenlang hebben we in Nederland, Kroatie en op de Oostzee boten gehuurd en willen dit eigenlijk nog wel even volhouden. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Twee weken later is de keuring achter de rug, zijn de onderhandelingen succesvol afgerond en zijn wij trotse eigenaren van een prachtschip. Later “als we oud zijn” , dan gaan we er misschien wel mee naar de Middellandse zee……

Tijdens de aankoop van Garfield

Op naar de Carieb!

Wie kon toen, drie jaar geleden vermoeden, dat we nu de dagen aan het aftellen zijn tot het vertrek van ons rondje Carieb. Drie maanden na de koop van de boot staat er in ons lijfblad Zeilen een spannende aankondiging: “zeilmeisje” Laura Dekker gaat met jongeren op de Guppy XL een rondje Atlantic zeilen. Lessons for life! Mijn dochter Annabelle, 15 jaar oud, wil direct mee. Na overleg met school en een blik op de toch wel geslonken spaarrekening gaat het licht snel op groen. Annabelle vertrekt op 15 november 2020 met 6 andere jongeren vanuit Harlingen naar de Carieb en vliegt twee maanden later wildenthousiast vanaf Barbados weer naar huis.

De indrukwekkende ervaringen op de Atlantische Oceaan hebben haar overtuigd. “Pap, als ik klaar ben met school, gaan we samen het hele rondje doen!!”. Nou, dat is niet tegen dovemansoren gezegd, maar er moet natuurlijk wel eerst van alles geregeld worden. Hoe gaat dat met werk, waar halen we het geld voor de aanpassingen aan de boot en voor de reis zelf vandaan, kan de boot dat überhaupt wel? Daarnaast moet ook de vraag beantwoord worden of vrouw en zoonlief ook mee willen. Er volgen een heel wat slapeloze nachten maar uiteindelijk gaat de kogel door de kerk! Annabelle en ik gaan met zijn tweetjes een rondje Carieb op eigen kiel doen! Een spannend avontuur kan beginnen en ik ben eerlijk gezegd wel een beetje trots, dat een teenager met zo’n oude lul als ik meer dan een jaar lang op reis wil.

Het aftellen is begonnen…

Inmiddels is Annabelle 18 jaar geworden en nu druk in de examenstress en is van de voormalige Quo Vadis weinig meer terug te herkennen. Quo Vadis heet nu Garfield en is intussen een échte vertrekkersboot geworden met o.a. een radarbeugel met een bult zonnepanelen en een heuse windvaanstuurinrichting achterop. Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen om aan de reis van ruim 10.000 zeemijlen te beginnen. In het vertrouwen, dat Annabelle haar examens met goed resultaat gaat afronden (nee hoor, denk niet dat ik daar ook maar de geringste druk op leg), gooien we begin mei de trossen los en kan ons avontuur beginnen.

Garfield
Garfield in 2021.

In de zomer van 2023 zijn Annabelle en Herman van plan naar de Carieb te vertrekken. Volg hun voorbereidingen maandelijks op Zeilen.nl of bekijk Sailing Garfield.

Tags: Last modified: 22 februari 2023
Sluiten