Reisverhalen

Vader en dochter naar de Carieb: schroef weg

Een warm onthaal op Porto Santo

10:00

Porto Santo

Annabelle en haar vader Herman zijn vertrokken om een rondje Carieb te zeilen met Garfield, een Compromis 36. Herman doet voor Zeilen iedere maand verslag van de reis.

“Wat raar dat het hier midden op de oceaan zo stroomt,” zeg ik tegen Annabelle, vlak voordat we Porto Santo willen binnenlopen. We hebben de motor bij gezet omdat golven en wind niet uit dezelfde richting komen en we de schommelende boot zo wat willen stabiliseren. Maar zelfs met de motor op 2000 toeren, wat normaal goed zou moeten zijn voor ruim 5 knopen snelheid, komen we niet boven de 3,5 knoop uit…

Vier dagen eerder zijn we vertrokken uit Nazare, een van de vele leuke plaatsjes langs de Portugese kust. We zijn intussen alweer 14 dagen met zijn tweetjes aan boord, nadat vrouw en zoon c.q. moeder en broer drie weken meegevaren zijn langs de Spaanse en Portugese kust. Voor hen is het normale leven weer begonnen, maar wij hebben nog bijna een jaar voor de boeg.

Het weer houdt zich niet aan de afspraak

De oversteek van Nazare naar Porto Santo is een hobbelige. Vanwege een wijziging in de weersverwachting vertrekken we een dag vroeger dan eigenlijk eerder gepland om slecht weer voor te zijn. Na de eerste windstille uurtjes door dikke mist, komt er aan het eind van de dag eindelijk goede wind opzetten en wordt het zicht prima. Predictwind had ons voor de derde dag maximaal 20 knopen wind beloofd, maar aan het eind van dag 1 hebben we deze al lang gehaald. In de dagen die daarop volgen, wordt de wind steeds meer, zodat we later bij een stevige windkracht 6 met uitschieters tot 7 Bft flink door elkaar geschud worden.

De oversteek begint met windstilte

Alles wordt lastig. Slapen, eten, koken, zelfs een simpel bezoekje aan het toilet wordt al een hele onderneming. Gelukkig komt de wind uit het Noorden en hebben we deze dus steeds van achteren. Grote rollers lopen met veel geraas onder de boot door. Eén brutale golf landt op de laatste dag zelfs in het gangboord, maar de kuip blijft afgezien van een paar spettertjes kurkdroog. Het concept van onze middenkuip bevalt ons bij dit weer wel erg goed en geeft ons een heel veilig en beschermd gevoel.

Schroef weg

Daar onze geringe snelheid van 3,5 knoop met motor bij ons toch wel voor een raadsel plaatst, besluit ik de motor maar weer uit te zetten. Onze snelheid verandert echter niet. Mmm, is de keerkoppeling stuk of de morsekabel gebroken? Alles in de machinekamer lijkt oké. Wat dan? Is de schroef weg? Aangezien we over een uurtje de haven van Porto Santo binnen willen lopen, is dit wel een acuut probleem. We roepen via de VHF de havendienst op, maar het is zondagmiddag 5 uur. Als we snel zijn, kunnen ze misschien wel wat doen, maar het kost in ieder geval €300… Op zich is het rustig weer, besluiten we in geval van nood dan maar voor anker te gaan naast de haven.

Niks zonder Whatsapp

“Waarom proberen we het niet via de Vertrekkers Whatsappgroep?” stelt Annabelle voor. En inderdaad, er blijken wel 10 Nederlandse boten in de haven te liggen en voor we het door hebben, worden we met twee dinghies naar een mooi plekje in de haven gesleept. Wat een ongelooflijk warme ontvangst en wat een geruststelling! Korte tijd later zitten we allemaal in de kuip en genieten samen met onze redders van een heerlijk biertje. Annabelle springt nog even het water in en inderdaad, een saildrive zonder schroef. Die ligt nu dus ergens op de bodem van de Atlantische Oceaan.

In de dagen die hierop volgen, ontdekken we wat een fijn eiland Porto Santo is. Porto Santo is een pareltje op 30 mijl afstand van het hoofdeiland Madeira. Mooie zandstranden, gezellige haven en heerlijk weer, terwijl in Nederland de matige zomer verder kabbelt. We hebben gelukkig een reserveschroef aan boord, maar die moet er nog wel onder. Of dat gaat lukken?

De haven van Porto Santo
Sailing Garfield

Annabelle en Herman zeilen naar de Carieb. Volg hun avonturen op Zeilen.nl of bekijk hun website.

Tags: Last modified: 19 september 2023
Sluiten