Reisverhalen

Column Anna: Exoten

09:06

 Voetballiefhebbers? Nee, niet direct. Maar toch vinden we het leuk om ons af en toe onder te dompelen in de Worldcup-sfeer en het enthousiasme van de échte supporters te voelen. De wedstrijden van Brazilië lenen zich daar erg goed voor, maar het is ook leuk om Nederland te zien spelen. De oude binnenstad van Salvador ziet letterlijk zwart van de schermen, dus het is een kwestie van een gezellig barretje zoeken en gaan kijken. Na bijna een jaar op reis te zijn geweest, is het dan leuk om Nederlanders tegen te komen en weer die ondefinieerbare ‘gezelligheid’ te proeven.

Zoekend naar plek om een wedstrijd van Nederland te gaan bekijken kwamen we een groepje oranjegeklede supporters tegen. Kort praatje en gezamenlijk op pad naar een leuke kroeg. Eenmaal aan tafel achter een verse caipirinha kwam de onvermijdelijke vraag: “Zijn jullie hier op vakantie?” Inmiddels zijn we gewend aan de verbijsterde reactie van mensen als je uitlegt dat je hier naar toegezeild bent. Je bent dan in eens iets exotisch in zo’n gezelschap van mensen die gewoon over een paar dagen weer terugvliegen.

Op ons antwoord “Nee, we zijn hierheen gezeild” kregen we vier stralende glimlachen terug. “Wij ook”. Een tafeltje met zes exoten! De overige Nederlanders om ons heen zullen zich verbaasd hebben. Het gesprek en de aandacht ging natuurlijk ook een beetje over voetbal, maar vooral over boten, routes, tips, genieten, bestemmingen en plannen. Hun reisdoelen liggen in het noorden, wij gaan naar het zuiden. De kans dat je elkaar in de toekomst zeilend tegenkomt, is klein. We genoten ervan om weer eens lekker met Nederlandse zeilers te kunnen kletsen. Zo’n voetbalwedstrijd is dan eigenlijk te kort, bleek al snel.

De bemanning van de Lazy Duck en de Ebijmar moesten snel op pad om de bus te halen naar het noorden. Nog vlug mailadressen uitgewisseld; daarna waren we weer de enige Nederlandse exoten in Salvador. Terwijl we teruglopen naar de boot, praten we nog na over het bizarre toeval van zo’n ontmoeting. Ons zeilende en reizende leven lijkt er van aan elkaar te hangen. Elke dag kan zo’n verrassing met zich meebrengen, we genieten er met volle teugen van om ze te ontdekken.

Salvador de Bahia, Brazilie, juni 2014

Tekst en foto’s: Wietze van der Laan en Janneke Kuysters

Tags: , Last modified: 17 maart 2021
Sluiten