Wetenschappers van de universiteit in Melbourne hebben onderzoek gedaan naar de winden op de oceanen in de afgelopen 30 jaar. Aan de hand van satellietdata hebben ze kunnen vaststellen dat de windkracht gemiddeld een klein beetje toeneemt, maar dat bij extreme situaties met storm en stormachtige winden er een aanzienlijke toename is van windkracht en golfhoogte.
Zuidelijke Oceaan
De data die is vergaard aan de hand van 31 verschillende satellieten werd vergeleken met de data van 80 boeien op de oceanen rond de hele wereld. De dataset die daarmee is ontstaan is de grootste ooit in dit veld. De grootste toename van hevige stormen vindt plaats op de Zuidelijke Oceaan, daar waar het sowieso al aardig kan spoken. In de afgelopen 30 jaar zijn de extreme winden 1.5 meter per seconde sneller geworden. Dat is zo’n 8 procent. De golfhoogte is met zo’n 30 centimeter toegenomen, ongeveer 5 procent. Volgens onderzoeker Ian Young lijkt dat misschien niet zo veel, maar kunnen dergelijke klimaatveranderingen een grote impact hebben.
Golden Globe Race: veilig?
Gedurende de afgelopen Golden Globe Race werd vaak gevraagd of het wel verantwoord was om mensen zonder moderne technologie de Zuidelijke Oceaan in te sturen. De organisatie kreeg al veel commentaar op het moment van de start. De start op 1 juli was relatief vroeg, waardoor de boten eigenlijk nog vóór het gewenste seizoen in de Zuidelijke Oceaan terecht kwamen. De startdatum van de aankomende Golden Globe Race is richting de zomer verplaatst om dit te voorkomen. Met deze nieuwe kennis kun je je afvragen wat zeilers in de Zuidelijke Oceaan zoeken. De boten en de technologie mogen dan vergelijkbaar zijn met 50 jaar geleden, de weersystemen zijn dat zeker niet.
Lees meer:
- Meedoen met de Golden Globe Race in 2022? Bereid je voor!
- GGR: Lessen over veiligheid, drijfankers, masten en stormzeilen
- Kun jij de kou en storm van de Grote Oceaan aan?
Bron: Via de Guardian & Science
Tags: Golden Globe Race, Oceanen, Stormzeilen Last modified: 22 maart 2021