Hoofdcategorie op reis

Nu in Zeilen: Wonen op eigen kiel

13:19

Een gebruikt jacht kopen als woonplek vergt doorzettingsvermogen en durf. Hans Buitelaar liet zijn oog vallen op de prachtige Balu, kwam in een moeizaam aankoopproces terecht, maar besloot door te zetten. Nu eerst overwinteren, maar de zin om weer te zeilen heerst aan boord.

Eindelijk verlaat Balu Port Kernevel, de haven bij Lorient aan de zuidkust van Bretagne. Het is dinsdagmiddag 8 september. Na vier maanden is het aankoopproces toch succesvol afgesloten en ben ik onderweg naar Nederland – op naar een leven aan boord van dit bijzondere 18,40 meter lange jacht!
De motoren hebben een beurt gehad, de tanks zijn vol. De ervaren bemanning van vijf Nederlanders en een Tunesiër heeft zin in de tocht. De voorbereidingen hebben lang genoeg geduurd. Toch zijn er nog problemen: er is een lek in een van de slangen van het hydraulische systeem waarmee de zeilen in- en uitrollen. Een vervangende slang is op maat gemaakt en aan boord, maar die moet nog gemonteerd. Of dat gaat lukken, is nog de vraag. Toch hangt een optimistische sfeer aan boord; er is vertrouwen in een goede tocht en een behouden aankomst in Amsterdam. We zien uit naar het moment dat de zeilen worden uitgerold en de motor uit mag.

Droom

Zoals met alle dromen begint het allemaal vrij eenvoudig. Als enthousiaste zeiler, liefhebber van wedstrijdjes en lange tochten, en vrijbuiter ben ik op een punt in het leven aangekomen dat het een heel logische en verstandige keuze blijkt om op een zeilend schip te gaan wonen. Het is een kans die het leven presenteert en ik besluit deze aan te grijpen. Op het besluit om een jacht te zoeken als woonplek volgt een intensief traject. Aan welke eisen moet de boot voldoen? Moet hij vooral mobiel zijn of meer een woonfunctie hebben voor op een vaste plek? Wat zijn de noodzakelijkste zaken voor een leven aan boord, waarbij naast zorgen voor de boot ook nog werk moet worden gedaan, waarbij soms een soort van representatieve meneer op de wal stapt? Wat is het budget? Welke boten liggen te koop? En waar? Opgroeiende dochters die deels aan boord wonen, maken een ligplaats in of bij Amsterdam erg gewenst, zodat de boot – liefst zo snel mogelijk – vanaf de haven van aankoop naar Amsterdam gezeild moet worden.

Zeilen 02/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welke eisen stelt Hans, bootbewoner in spé, aan de boot? Was het wel of geen liefde op het eerste gezicht met Balu? Hoe verloopt het proces van bieden? Hoe gaat de zoektocht naar een ligplaats en wat valt er te vertellen over de keuring? Hoe verloopt de reis naar Nederland? En wat vindt Hans van de eerste maanden aan boord wonen? Je leest het allemaal in Zeilen 02/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: (c) Boris Nieuwenhuizen
Tekst: Hans Buitelaar

Tags: , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten