Nieuws

Alles over wonen aan boord

Altijd vakantie?

11:11

Je kent het wel. Na een lekker zeilweekend loop je de steiger af en schiet de gedachte door je hoofd: kon ik hier maar wonen. Maar kan dat eigenlijk wel? We vragen haven­meesters en ervaringsdeskundigen naar wat er mogelijk is en schreven het op in Zeilen editie 09/2023.


Wat is er fijner dan het hele jaar op je boot zijn? Gaan en staan waar je wilt, altijd verblijven op je lievelingsplek: het is voor veel botenbezitters een droom. En, verspreid over Nederland, hebben naar schatting enkele honderden mensen van die droom werkelijkheid gemaakt. Sommigen wonen parttime aan boord, anderen fulltime. Er zijn websites en Facebook­ groepen zoals ‘Wonen aan Boord’, waar mensen elkaar informatie en tips en trucs geven om het leven aan boord zo comfortabel mogelijk te maken. In dit artikel zetten we een aantal zaken op een rijtje en vragen we aan boten­ bewoners hoe het leven aan boord ze bevalt.

© De Volharding

Mag het eigenlijk?

Of het is toegestaan om aan boord te wonen, verschilt per plek. Volgens de Wet ruimtelijke ordening is voor elke vierkante meter in Nederland vastgelegd welke functie die heeft: wonen, werken, recreatie, natuur of bijvoorbeeld een agrarische bestemming. Op een jachthaven rust vrijwel altijd de bestemming ‘recreatie’; officieel mag je er dus niet wonen. In de praktijk wordt dat echter soms gedoogd. Ook kan het zijn dat, om historische redenen, er toch de bestemming ‘wonen’ op een ligplaats rust. Dan is het wél toegestaan om op je boot te wonen en je bij de gemeente in te schrijven op dat adres. Soms verhuurt een gemeente lig­ plaatsen langs een kade. Die hebben dan de bestemming ‘wonen’. Bij museumhavens is dat vaak het geval.
En als je nou op je boot wilt gaan wonen in een jachthaven? Hoe werkt dat dan? Voor het antwoord op die vraag kijken we naar artikel 4.21 van de Wet basisregistratie personen (Brp). Die geeft als hoofdregel: “Je staat ingeschreven waar je woont.” Voor 95 procent van de Nederlanders is dat het huis waar ze wonen. De overheid moet alle mensen de mogelijkheid geven om zich in te schrijven. De Wet Brp kent daarom vier soorten registratie: de reguliere inschrijving, inschrijving van Zeevarenden, het Register Niet Ingezetenen en het briefadres.

Zeilen 09/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe ervaren Claudia en Mark het op te wonen op hun Groninger zeetjalk Volharding uit 1905? Wat hebben de havenmeester van Marina Amsterdam en Marina Rotterdam te vertellen? Hoe reageren gemeentes op het gedoogbeleid? Met welke kosten moet je rekening houden? En welke tips en hints hebben andere bootbewoners? Je leest het allemaal in Zeilen 09/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 27 september verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: © I-STOCK – EUGENESERGEEV
Tekst: Janneke Kuysters

 

Tags: Last modified: 18 september 2023
Sluiten