Bestemmingen

Vaarbestemmingen voor het hemelvaartweekend

Voor als je nog inspiratie zoekt!

17:17

Een lang hemelvaartweekend en lekker weer in het vooruitzicht: dat vraagt om een mooie zeiltocht! Weet jij al waar je naar toegaat? Wij hebben een aantal plaatsen van bestemmingen voor je op een rijtje gezet, voor als je nog inspiratie zoekt.

Benieuwd wat voor weer het wordt? Bekijk het Weekend Weerbericht op Zeilen Meteo!

Franeker

Franeker is een stad aan het Van Harinxmakanaal dat in de provincie Friesland ligt. De plaatst ligt ten oosten van Harlingen, ten noorden van Bolsward en ten westen van Leeuwarden. De Elfstedenstad heeft twee havens waar we als passanten terechtkunnen. Je kunt kiezen voor een ligplaats in de stadshaven van de gemeente en de haven van de Franeker Watersport Vereniging (FWV). De haven van de FVW ligt aan het Van Harinxmakanaal.

“De haven is toegankelijk motorboten en zeiljachten met een diepgang tot 2,00 meter,” zegt havenmeester Fred Mulder van de watersportvereniging. “Nadat je de haven bent binnengevaren, ga je bakboord uit. Vrije boxen zijn te herkennen aan een groen bordje. Je kunt ook aan het eind van de haven, bij het havenkantoor en sanitairgebouw, een ligplaats kiezen. We hebben ook een grasveldje waar kinderen een tentje kunnen opzetten. Vaak vinden zij het leuk om te kamperen, dicht bij de boot van pa en ma. Gasten komen ook weleens per kano naar ons toe. Zij zetten dan ook daar hun tent op. Om de beurt nemen wij als leden de rol van gastvrije havenmeester op ons. Om bij ons te komen, moet je de grote Stationsbrug passeren. Dit verloopt altijd probleemloos en je hoeft hoogstens maar een paar minuutjes te wachten tot de brug opengaat. Qua breedte en diepte hoef je ook geen problemen te verwachten.”

Franeker. © Gemeente Waadhoeke

Scheveningen

Scheveningen is de enige kustplaats van Zuid-Holland met een jachthaven op zout water. Watersporters kunnen met de boot terecht bij Jachtclub Scheveningen. Havenmeester Fabian Buijs vertelt hieronder meer handige tips voor als je koers gaat zetten richting de populaire badplaats.

“Met de meeste weersomstandigheden is de haven van Scheveningen makkelijk in- en uit te varen maar kan met een noordwesterstorm lastiger zijn om binnen te varen,” zegt Fabian. “Bij het in- en uitvaren van Scheveningen wordt er aanbevolen om op te roepen op VHF-kanaal 21. Via dit kanaal krijg je contact met Verkeerscentrale Scheveningen. De verkeerscentrale kan aangeven of in- of uitvaart mogelijk is. Wanneer men voornemens is om de zeilen binnen de havenhoofden te strijken moet dit in overleg met de verkeerscentrale. Let verder op dat in de doorvaart tussen de 1e en de 2e haven een betonnen drempel ligt. Deze drempel ligt bij laag water op 3,20 meter. De verkeerscentrale kan te allen tijde een actuele waterstand doorgeven. De jachthaven is te bereiken op VHF-kanaal 31. Gasten kunnen bij ons afmeren in de passantenkom die men bij binnenkomst direct aan stuurboordzijde vindt. In verband met de veiligheid verzoeken wij iedereen om met hun boeg richting het noorden af te meren.”

Scheveningen. © Joris Westerveld

Rotterdam

Rotterdam is een havenstad aan de Nieuwe Maas in de provincie Zuid-Holland. De plaats heeft meerdere havens waar je als passant terechtkunt. De thuishaven van de boot van Zeilen-redacteur Joris Westerveld lig is Rotterdam Marina, dus hij geeft ons als ‘local’ een aantal praktische tips.

“Komend vanaf zee moet je onder de Erasmusbrug door en dat is best wel een beleving om daar onderdoor te varen. Het openen gaat via bediening op afstand, buiten de spits op aanvraag elk uur (VHF20) of per telefoon ruim van tevoren melden. De bediening regelt dan ook voor je dat het kleine bruggetje bij de jachthaven, de Binnenhavenbrug, ook opengaat. Klik hier voor meer informatie over de openingstijden van de brug. Kom je stroomopwaarts? Dan moet je door de Koninginnebrug. Deze is onbemand en wordt op afstand bediend vanaf de Erasmusbrug. Naast Marina Rotterdam, waar ikzelf ligt, kun je ook aanleggen bij WSV Blijdorp, De Rotterdamsche Admiraliteit en de erfgoedhavens (Haringvliet).”

Rotterdam. © Eric Westerveld & Tyco Roorda

Veere

Veere is een plaats aan het Veerse Meer dat in de provincie Zeeland ligt. De stad heeft twee jachthavens: Jachtclub Veere en Marina Veere. Havencommissaris Nils Bouwman van de jachtclub noemt Veere ‘het pareltje aan het Veerse Meer’.

“Veere bereik je via het Kanaal door Walcheren, of via de sluis vanaf de Oosterschelde,” zegt Nils. “Het meer is uitstekend betond: het hoofdvaarwater (VM) en twee nevenvaarwaters (VK, tussen Arnemuiden en Kamperland en SvI onder de Bastiaan de Langeplaat door) zijn betond op twee meter. Daarnaast ligt er recreatiebetonning op 1 meter 50. Twee gebieden met gele betonning geven snelvaargebieden aan. Ga met diepstekende schepen niet buiten de betonning; een aantal eilanden zijn voormalige platen en die lopen ver door. Ook zijn er een aantal strekdammen. Die na het kanaal aan stuurboord is berucht: hier de betonning afsnijden is zelfs bij geringe diepgang af te raden. Er is in Veere geen supermarkt, maar wel een bakker die een aantal dagen per week open is, en er zijn een aantal uitstekende restaurants. Daarnaast is het leuk winkelen in Veere voor hebbedingetjes en ook Oma’s Snoepwinkeltje mag zeker niet gemist worden.”

Veere. © Roos Bähr

Bruinisse

Bruinisse, of kortweg Bru, is een plaats aan het Grevelingenmeer die in de provincie Zeeland ligt. Het dorp ligt in het uiterste oosten van de gemeente Schouwen-Duiveland en heeft twee jachthavens: Jachthaven Bruinisse en WSV Bru. Marco de Berg, de havenmanager van Jachthaven Bruinisse, vertelt meer over het (water voor het) mosseldorp. Als je vanuit het noorden komt, moet je eerst door de Krammersluizen en de Grevelingensluis. Vooral in het hoogseizoen kan het aardig druk zijn bij deze sluizen.

Vlakbij de laatstgenoemde sluis, tref je de havens. “Bruinisse ligt aan het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa”, vertelt Marco. “We hebben helder water en een variatie aan flora en fauna, waaronder zeehonden en flamingo’s. Zorg ervoor dat je goed in de vaargeulen blijft varen, want het Grevelingenmeer heeft veel ondieptes, vooral in de Oostelijke helft. Niet alleen voor Bruinisse maar over heel de Grevelingen zijn er eilandjes om aan te meren (liggeldkaarten hiervoor kun je bij de meeste jachthavens op de Grevelingen verkrijgen). Buiten de vaargeul is het overal toegestaan om een anker uit te gooien.”

Bru. © Bastian Lende Photography

Nog meer vaarbestemmingen…

Kijk ook eens naar de andere artikelen waarin wij hebben geschreven over vaarbestemmingen in Nederland.

En heb je onze Belgische vaarwijzer al gezien? Wekelijks plaatsen wij een nieuw deel van deze serie online. Verder zit je binnen een week varen in NormandiëLonden en Helgoland. Eerder vertelden we meer over deze drie pareltjes.

© Bastian Lende Photography

Tags: Last modified: 17 mei 2023
Sluiten