Bestemmingen

Op naar Zeebrugge

Rustig vissersdorpje verscholen achter immense zeehaven

10:10

Verstopt achter immense havenmuren, rijen containerkranen en LNG-carriers ligt Zeebrugge: een knus voormalig vissersdorpje dat ondanks de omringende industrie nog altijd een bezoekje waard is.

Terwijl achter ons nog de Sardijntoren boven Vlissingen uitsteekt, is het eerste wat we van ons buurland zien niet de kust of het strand. Zelfs de strook hoogbouw, die een flink deel van de kust­
strook voor ons (ont)siert, blijft ons nog even bespaard. In plaats daarvan doemen in de verte groteske blauwe staken op, in rijen gerangschikt. Als een baken leiden de containerkranen ons naar onze eerste bestemming aan de Belgische Noordzeekust: Zeebrugge.

Ochtendspits op de Westerschelde

Enkele uren eerder doorbreekt collega Juliëtte de stilte van de ochtendschemer met een sjor aan de buitenboordmotor van redactieboot Zoef. In het halfdonker verlaten we de VVW Schelde en varen we de sluis in. In de Buitenhaven hijsen we de zeilen en sturen we voorzichtig de Rede van Vlissingen op. Een stroom van wel 3 knopen zet ons gelijk weg richting zee. Dwars oversteken richting de gele lichtboei ARV3, zoals aanbevolen, kunnen we met deze stroming wel vergeten. Geduldig wachten we tot een tanker uit Antwerpen ons passeert, terwijl we een binnen­ komende visser en loodsboot ontwijken. Intussen kleurt de opkomende zon de verkeersdrukte oranjerood.
Dan is de kust veilig en steken we de Westerschelde over. We zijn op tijd vertrokken, zodat we de hele rit naar Zee­ brugge de stroom in de rug houden. De wind komt in deze contreien overwegend uit het zuidwesten, zo ook nu, dus al kruisend kunnen we een extra duwtje in de rug wel gebruiken. We passeren Breskens en even later de laatste Nederlandse haven, Cadzand. Twee bruinvissen zwemmen langs, alsof ze ons een goede reis wensen. We varen de Belgische wateren in en de marifoon gaat op marifoon­ kanaal 69 van Traffic Centre Zeebrugge.

Overzichtskaart.

Aanloop Zeebrugge

Komend vanuit de Westerschelde is de meest gebruikelijke route naar Zeebrugge via de Wielingen en het Scheur. Tussen de betonde geul en zandbank de Paardenmarkt (zie overzichtskaart) is genoeg ruimte om zonder last van zeeschepen richting Zeebrugge te laveren. De vaarwijzer Noordzeekust raadt het af, maar de havenmeesters van Vlissingen en Zeebrugge laten ons weten dat het bij rustig weer prima is om dichter bij de kust te blijven en via de Appelzak onder de Paardenmarkt door te varen en vervolgens over de grootste munitiestortplaats van België naar de havenmonding te varen (zie kader). Bij de haven­ monding aangekomen kruis je de lichtenlijn en ga je via het groene havenhoofd naar binnen.

Komende vanuit het noorden kun je met rustig weer over de ondiepe Vlakte van de Raan en net ten westen langs de Droogte van Schooneveld. Steek daarna het Scheur over bij S6 en S5, waarna je langs de lichtenlijn Zeebrugge kunt aanlopen. Bij zwaar weer en hoge zee is het veiliger om in dieper water te blijven. Houd in dat geval de exotisch klinkende zandbank Sierra Ventana aan bakboord en de meer Vlaams klinkende Akkaertbank – aangegeven met oostkardinaal NE Akkaert – aan stuurboord. Nader Zee­ brugge vanuit het westen het liefst over de Wandelaar, maar let op de twee wrakken ten oosten van A­1bis.

Zeilen 12/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat is eigenlijk altijd mogelijk? Wat moet je lezen over munitiestort? Wat wil het zeggen als er rode en gele lichten branden? Waaraan moet je denken bij je tochtvoorbereiding? En waarom wordt er gesproken over een ‘verborgen charme’? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2021. Je leest het allemaal in Zeilen 12/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 december verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: © Klaas Wiersma
Tekst: Joris Westerveld

Tags: Last modified: 3 december 2021
Sluiten