Wedstrijden

Schelderegatta en Scheldetour: (wedstrijd)zeilen tussen de zeeschepen

Met toerklasse

13:37

Schelderegatta

Onder begeleiding over de Schelde racen of toeren? Op zaterdag 22 juni vinden de Schelderegatta en de Scheldetour weer plaats. Dit evenement, georganiseerd door de Royal Yacht Club van België (RYCB), biedt een unieke kans om onder uitgebreide begeleiding de Schelde van Hansweert naar Antwerpen op te varen.

Schelderegatta

De Schelderegatta volgt de Scheldebochten, langs de zandbanken en dijken, maar ook met de containerterminals en imposante zeeschepen op de achtergrond. De wedstrijdzeilers in de regatta volgen een speciaal uitgestippelde baan onder permanente begeleiding van de rivierautoriteiten, Rijkswaterstaat en Scheepvaartpolitie, met assistentie van het gekwalificeerde team van RYCB Race & Rescue.

Tijdens de Schelderegatta wordt gevaren in de Cruiser Rating formule. De gevaren tijd wordt met een individueel toegekende factor verrekend, waardoor elke boot evenveel kans maakt op de winst. Deze vloot zeilt in zes categorieën. Daarnaast kunnen ook Sportboten in een eigen klasse deelnemen.

Scheldetour

Sinds vorig jaar kunnen beginnende wedstrijdzeilers of toerzeilers daarnaast meedoen aan de Scheldetour. Hiermee zeilen boten dezelfde mooie route als de wedstrijdzeilers, maar “louter voor het plezier,” aldus de organisatie. 

Lees ook: Zeilwedstrijden, óók voor de toerzeiler in hart en nieren

Afgaand op de weersgemiddelden van juni voorspelt de organisatie tijdens het wedstrijdweekend een noordnoordwesten wind van zo’n drie beaufort, die de zeiljachten vanuit Zeeland over de Schelde naar Antwerpen duwt. Ook de vloedstroom zal meezitten.

De Scheldetour start rond 10.30 uur bij Hansweert, de regatta rond 11.00 uur. 23 mijl verderop is de finish voor de Royal Yacht Club van België in Antwerpen. De jachten meren daarna af bij jachthaven Antwerpen Linkeroever. Daar vinden ook afsluitend de feestelijke prijsuitreiking en barbecue plaats.

Meer informatie en de inschrijflink vind je op de wedstrijd van de organisatie.


Wedstrijdzeilen is een sport vol uitdaging en spanning. De Zeilen wedstrijdgids is handig voor zowel ervaren als beginnende zeilers. Van start tot finish, deze wedstrijdgids maakt je wegwijs in de wereld van het wedstrijdzeilen.


Last modified: 12 juni 2024
Sluiten