Ondanks de invoering van VDES hebben veel zeilers hun marifoon nog niet aangepast. De meeste marifoons kunnen bij watersportwinkels of specialisten van de nieuwe kanalen worden voorzien. Hieronder lees je hoe.
VDES (VHF Data Exchange System) is op 1 januari 2024 ingevoerd. Kanalen die eerder voor analoge spraak zijn gebruikt, zijn nu opgedeeld of herverdeeld en toegewezen aan digitale diensten als AIS. Het gaat om kanalen 24, 25, 26, 27, 28, 84, 85 en 86. Kanaal 27 en 28 zijn gesplitst in onder andere de nieuwe spraakkanalen 1027 en 1028.
Waarom
In Nederland geldt geen verplichting tot omprogrammeren, in België wel. In de kaart hieronder zie je waar de kanalen veranderen. De cijfers in het rood worden gebruikt om digitale berichten over te sturen, en kunnen dus niet meer gebruikt worden voor analoge spraak. Schakel voor het bereiken van die plekken over naar de groene.
De RDI adviseert om uiterlijk 31 december 2023 de analoge simplexkanalen 1027 en 1028 in je marifoon te (laten) programmeren. Simplexkanalen worden gebruikt voor communicatie tussen schepen onderling. Zo blijft spraakcommunicatie via deze kanalen mogelijk naast de nieuwe digitale berichten van Vdes. De kanalen 1027 en 1028 worden gebruikt voor “Nautische info”.
Hoe omzetten
In de basis gaat het over het verwijderen van zes kanalen en invoeren van twee nieuwe. Als je marifoon de kanalen 24, 25 of 27 kan selecteren heeft die een software-update nodig. Kan je die niet selecteren dan heeft de marifoon al contact met de Vdes kanalen. Niet alle fabrikanten bieden updates voor de Vdes kanalen aan. Sommige oudere marifoons kunnen niet aangepast worden.
Voor veel oudere modellen kan je terecht bij Atis Brand en als je zonder afspraak ergens langs wil gaan kan je bijvoorbeeld naar Dekker Watersport.
Het hangt van het model af of je het omprogrammeren zelf kunt doen met een software-update, of dat je het beter door een expert kan laten doen. Dat laatste is in de meeste gevallen toch het advies. Als je een marifoon hebt van een plottermerk gaat het aanpassen via de plotter. Het invoeren kan via een kaartje of aan de kabel van een PC. Vaak staat op de website van een watersportwinkel welke marifoons ze kunnen omprogrammeren. Als de marifoon terug moet naar de fabrikant kan je kiezen om dat zelf te doen of hem bij de winkel achter te laten zodat die hem op kan sturen. Vaak is dat wel duurder.
Bij de meeste watersportwinkels kost het tussen de 20,- en 40,- euro als ze het ter plekke kunnen doen. Sommige winkels doen het omprogrammeren alleen op afspraak, bij anderen kan je gewoon binnenlopen. Het aanpassen kan in tien minuutjes.
Lees ook: Hoe zit het met de verschillende marifoonpapieren?
Praktijkgids Naar zee
€13,49
In deze compacte gids over voor het eerst oversteken naar Engeland of richting het Kanaal:
- Zeemanschap
- Tochtplanning
- Navigatie
- Meteorologie
- Inspiratietochten overzee
Bij Rimare in Sneek ca 180 euro voor update en vdes, atis & mmsi.
Standard Horizon X 2200E. Dat viel ons nogal tegen, mede omdat we daar een Raymarine plotter kochten Element 9S.
Fred Licht
Voor wie een oude marifoon heeft en met hardware zelf de kanalen kan instellen. Kijk eens op https://www.frequentieland.nl/maritiem/marifoonkanalen.htm
Niet volledig maar daar kan altijd om gevraagd worden.
bij Dekker Watersport Zaandam is het echt goed geregeld. Binnen openingstijden kun je erop wachten. Handig om je MMSI en ATIS nummer los mee te nemen, hoeft niet. Standard Horizon inbouw marifoon was voor 20 euro klaar!
Leuk om genoemd te worden. We staan ook op onze nieuwe locatie in Papekop (nabij Gouda/Woerden) graag voor u klaar.
Mvg Robbert Brand
Atis-Brand
Dank voor dit artikel, maar toch even een opmerking.
Helaas komt het vaak voor dat goedkoop gekochte of uit het buitenland afkomstige toestellen volledig aangepast moeten worden om te voldoen aan de huidige VDES-eisen.
Programmeertools en software, indien aanwezig, komen meestal uit China en zijn vaak complex, tijdrovend en onbetrouwbaar.
Een uitgebreide frequentie- en ATIS-check met professionele meetapparatuur is na aanpassing daarom altijd noodzakelijk!
Daarnaast hebben veel van deze toestellen ook nog kanalenpakketten die binnen de EU niet zijn toegestaan. Bijvoorbeeld, met extra kanalen zoals 1920 en 2020 7820 , 7920 kunt u zelf brugwachter of sluiswachter spelen, iets wat uiteraard niet is toegestaan in de EU. Brug- en sluiskanalen 19, 20, 78, 79, etc. moeten één keer voorkomen in uw marifoon als duplexkanaal.
Duplexkanalen worden in de EU gebruikt om misbruik van deze kanalen te voorkomen. Let erop dat deze kanalen ook verwijderd zijn na de VDES-aanpassing of bij de aanschaf van een nieuwe marifoon.
Voor veel degelijke oudere marifoon modellen (ouder dan 3 jaar) die de fabrikant niet ondersteund schrijven wij indien mogelijk zelf de machine code .
Zo blijft de afvalberg wat lager.
A.Brand
Maritiem service Center