Bestemmingen

Ontdekt: de Marker Wadden

12:52

Er ligt een nieuwe archipel van natuureilanden in het Markermeer: de Marker Wadden. De aanleg begon al in 2016, maar pas onlangs ging een van de eilanden officieel open voor publiek. Nieuw land wil ontdekt worden, en waarvoor heb je anders een boot?

Op mijn nog maar twee jaar oude kaart staan de Marker Wadden nog niet, maar op de site van Natuurmonumenten heb ik een waypoint gevonden: 52°34.745N; 05°22.022E. Het is een prachtige nazomermiddag, half oktober, en vanaf Enkhuizen is het maar een dikke zes mijl. Een lopend zuidoostenwindje staat er, kruisen dus. Al na de tweede slag komt er iets in zicht: blonde duinen, strand, zandzuigers en grote machines in de verte. Nieuwsgierig vaar ik door tot aan de gele boeitjes die het eiland omringen. Dit is allemaal zo nieuw, zo maagdelijk, zo onwennig nog in het beeld dat ik van het Markermeer gewend ben – een saaie, wat grauwe watervlakte. Zandduinen bieden een Sahara-achtige aanblik, fraai uitgelicht door de laagstaande zon.
Marker WaddenEen paar masten van jachten steken er wat wezensvreemd bovenuit. Er staat een bizarre constructie bovenop: een uitkijktoren. Daar is de haveningang al, keurige havenpieren van basaltkeien. Er staan havenlichten op, maar hier ’s nachts binnenkomen zou ik niet verkiezen, geloof ik. Een keienwal, een kleine loskade getooid met vlaggen, zandoevers met aarzelende rietbegroeiing, een sierlijk houten bruggetje. Dan opent zich een kleine baai. Ik zie geïmproviseerde gebouwtjes, een paar steigers, bijna leeg. Aan een van de steigers maak ik vast.

Net echt… of niet?

Ik klop aan bij de bouwkeet waar de eilandwachters bivakkeren. Door de open deur komt een aangename geur naar buiten: etenstijd. Twee opgewekte vrouwen
verwelkomen me, gretig om hun kennis te delen met een geïnteresseerde passant als ik. Ik betaal m’n havengeld en wens ze smakelijk eten. Morgen praten we  uitvoeriger.

Zeilen 01/2019

Wil je het hele verhaal over de Marker Wadden lezen? Je vindt het artikel in Zeilen 01/2019! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto en foto: Anje Valk
Tekst: Anje Valk

Tags: Last modified: 18 maart 2021
Sluiten