Actueel

Houten loods op Marker Wadden brandt af (met foto’s)

18:00

Marker-Wadden-Natuurmonumenten. Foto: Holland Luchtfotografie

Op woensdag 16 juni rond 15:00 uur heeft er voor het eerst een brand gewoed op de Marker Wadden. Een houten loods van Natuurmonumenten op het hoofdeiland is afgebrand. Gelukkig vielen er geen gewonden. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Daarnaar wordt technisch onderzoek gedaan. Meerdere reddingsdiensten rukten uit en daarbij werd duidelijk dat de aanvaartijd langer is dan de norm die hiervoor geldt.

Een politieboot kwam als eerste bij de brand aan en de agenten begonnen alvast met blussen. Ondertussen werden de eerste brandweermensen op een boot van het korps naar het eiland gebracht. Daarna heeft de KNRM een pendeldienst opgezet om de bemanning van twee tankautospuiten En blusmaterialen over te varen. Uit de praktijk blijkt dat het ongeveer een half uur duurt voordat de brandweer, alle mensen en het materieel, op de eilandjes in het Markermeer kan zijn. Er geldt een norm voor opkomst van acht minuten na alarmering. Dit omdat de eilandengroep een eind buiten het gebied van de kazerne ligt en de vaartijd zeker vijftien minuten bedraagt.

Vakantiehuisjes

De Marker Wadden zijn onbewoond. Er staan alleen een paar gebouwtjes in het natuurgebied. Waaronder een eilandpaviljoen, accomodaties voor het beheer en toezicht en een onderzoekstation. Vanaf eind juni is het mogelijk om op de Marker Wadden te overnachten in vakantiehuisjes.

Door de brand op de Marker Wadden kreeg de brandweer met een nieuwe situatie te maken. Een brandweerman zegt dat deze brand mede duidelijk zal maken hoe goed de bestaande plannen rondom brandveiligheid zijn en hoe ze in de toekomst misschien verbeterd moeten worden.

Omslagfoto: Holland Luchtfotografie

Tags: , , , , , , Last modified: 1 februari 2023
Sluiten