Actueel

Winnaar Singlehanded Steven Neijenhuis: “Als rookie aan de start, als winnaar over de streep!”

18:00

Nieuwkomer Steven Neijenhuis mocht afgelopen weekend de eerste prijs van de 43e Singlehanded 2019 in ontvangst nemen. De race die al werd gevaren van 12 tot 16 oktober 2019, maar afgelopen zaterdag pas werd uitgereikt. De organisatie heeft de zeilers dus redelijk lang in onzekerheid laten zitten, met dit weekend een mooie ontknoping.

Opzet race

39 solozeilers en 16 duohand zeilers zijn op 12 oktober 2019 om 1300 gestart voor een solo zeilprestatietocht over het IJsselmeer, Markermeer en Waddenzee en indien nodig mag je ook over de Noordzee. Je krijgt een vaaropdracht overhandigd in een afgesloten koker met code, deze code wordt tijdens de start om 13:00 uur gedeeld via 3 cijfer-wimpels op het startschip, (op het moment dat iedereen op zijn eigen schip in het startgebied nabij de Marina in Lelystad ligt te wachten). Je maakt een vaarplan en geeft je te zeilen uren door aan de organisatie binnen een uur naar de start.

Dit jaar was de opdracht: haal stempels in Urk, Medemblik, Oudeschild, Terschelling, Makkum en Muiden. Ook zijn er opdrachten: rondje om de Meep, rondje Marker wadden en een selfie met een voordeur in Marken. De te zeilen afstand zal ca. 225 mijl zijn. Je krijgt 96 uur de tijd met verplichte rust van zes uur per etmaal om deze opdrachten te volbrengen. Dat betekent dat je op woensdag voor 13:00 uur weer in Lelystad moet zijn. De volgorde van je route bepaal je zelf. Je krijgt punten voor elke opdracht en op de manier hoe je logboek is bijgehouden. Belangrijk om te weten: snelheid is ondergeschikt aan het volbrengen van de tocht. Goed zeemanschap is één van de speerpunten. Degene met de meeste punten ontvangt bij de prijsuitreiking in februari 2020 de felbegeerde brijlepel.

We spraken winnaar Steven Neijenhuis (die vanaf zaterdag zich winnaar van de race mag noemen: “Dit jaar was ik de rookie, met maar een paar uur solo zeilervaring zou mijn leercurve heel steil worden. Je leert heel snel dat je moet gaan plannen, en zeker de zaken niet op zijn beloop moet laten. Eten als daar ruimte voor is, je logboek bijwerken als het kan, de boot netjes houden, et cetera. Ik was er op voorbereid dat ik zes dagen alleen zou zijn en dat wel eens mijn valkuil zo kunnen worden, ik alleen? Dat wordt een uitdaging…

Zeilen zoals het bedoeld is, puur zeilen zonder rekening te houden met wensen van vrouw en kinderen. Een tocht in het donker omdat het zo uitkomt, gewoon gaan. Regen? Een zeilpak aan en gewoon gaan. Golven? Ik word niet zo snel zeeziek dus gewoon gaan. Je eigen plan trekken en genieten. Je bent continu bezig, en ‘ja’ je moet alles alleen doen dus dat kost wat meer tijd. Er zijn echt grenzen verlegd, goed voorbereid maar wel verlegd. Ik had deze tocht zeker op mijn lijstje staan, over een jaar of drie. Dat ik hem nu al heb gedaan voelt als een enorme overwinning. Ik heb onze boot leren kennen zoals ik hem niet kende, wat een schip, wat een tocht, wat een ervaring.

Ik wist wel dat ik een snelle tocht had gevaren. Op woensdagochtend 16 oktober kwam ik rond 9:00 in de ochtend  binnen na 49 uur zeiltijd, als eerste singelhanded zeiler in een monohull. Wat een gevoel! Door de verplichte rustpauzes was ik minder vermoeid dan ik in eerste instantie gedacht had. Na het inleveren van het journaal en het logboek begint het lange wachten, de prijsuitreiking was ‘pas’ 8 februari 2020.”

Must See! Winnaar Steven Neijenhuis legt verslag van zijn tocht:

Criteria

Punten krijg je voor:

  • De drie snelste tijden.
  • De best geschatte zeiltijden.
  • Het beste journaal.
  • Beste logboek.
  • Controle-stempels leveren punten op.
    Strafpunten zijn er ook voor: oneigenlijk motorgebruik, onjuiste route, geen solo-vlag voeren, vervuilen van het water.

Prijsuitreiking

“En dan beginnen ze. 39 gestarte singlehanded boten gestart, 10 reglementair gefinisht. 16 gestarte duohanded boten, 6 reglementair gefinisht. Reglementair, ik wist wel dat ik binnen de tijd was, maar ik zou zomaar een fout gemaakt kunnen hebben in het logboek. Stel je voor dat ik te kort gerust zou hebben (minimaal 6 uur per etmaal), of te lang zou zijn door gezeild (langer dan 18 uur is niet toegestaan). Tja dan kan je wel als eerste binnen zijn, maar niet reglementair is ook geen uitslag. Ieder die de race reglementair heeft uitgevaren wordt naar voren geroepen en gevraagd naar hun ervaringen tijdens de race. Op deze manier beleef je de race weer helemaal opnieuw…kriebels…! 

Maar dan komt het lang verwachte woord eruit, als laatste: Op nr 1. Winnaar singlehanded 2019…Steven Neijenhuis met zijn Grinde Walnood. Als rookie aan de start, als winnaar over de streep. Ik ben echt super trots: op mijn boot, op mijn gezinnetje (voor de support) en natuurlijk op mezelf. Het is een tocht die mij meer gebracht heeft dan ik in eerste instantie kon vermoeden. Je bent even weg uit het hectische dagelijkse leven, je komt compleet zen weer terug. In de havens kom je collega’s zeilers tegen, je drinkt wat met elkaar, je deelt ervaringen. Ook via de app-groep wordt er waardevolle informatie gedeeld. De slogan van de tocht luidt: “Solo, maar niet alleen! Dit is zeker geen loze kreet, maar klopt echt. Voor 2020 heb ik me alweer ingeschreven, dit werkt verslavend!”

“Singlehanded 2019: 1 boot, 1 man, 1 vaaropdracht, 1 keer, 96 uur….een echte beproeving!
Ik ben trots op mijn prestatie, en schitterende ervaring!”

Singlehanded, solozeilen maar niet alleen!

De ‘Singlehanded’ is het oudste, zwaarste, maar ook leukste zeilevenement voor solozeilers. Doel van de Singlehanded en de Duohanded is, om met minimaal motorgebruik de vaaropdracht uit te voeren. De vaaropdracht wordt tijdens het palaver uitgereikt, maar is niet leesbaar. Om 13:00 uur, als alle deelnemers buiten de haven zijn, wordt er een code bekend gemaakt, waarna de deelnemers de vaaropdracht kunnen lezen. Tot de start is het dus onbekend, wat de opdracht is die de deelnemers moeten verrichten. Van de deelnemers zijn er altijd een 15 tot 30 % die de opdracht niet afmaken. Dit kan komen door slechte voorbereiding, de weersomstandigheden, een verkeerde planning of conditie van de schipper of schip. In het verleden is bewezen, dat zowel kleinere als grotere boten, maar zowel mannen als vrouwen de begeerde wisselprijs in de wacht kunnen slepen. Deze prijs kan je winnen door goede navigatie, goed de snelheid van de boot in te kunnen schatten en het op de juiste manier bijhouden van het logboek en journaal. Veel bekende solozeilers hebben de Singlehanded gevaren en de algemene conclusie van deze zeilers is, dat de Singlehanded zwaarder is dan menig oceaan oversteek.

Uitslag 43e Singlehanded 2019
• Er waren 43 boten ingeschreven.
• Er zijn 39 boten gestart.
• Er zijn 10 boten reglementair gefinisht.

1. Steven Neijenhuis
2. Rudolf de Willigen
3. Wim van Olst
4. Hans Pietersma
5. Gerard Aartsen
6. Mattijs Vinckemöller
7. Hielco Schootstra
8. Michel Visser
9. Tjalling Osinga
10. Pieter Aartsen

Voor het eerst Duohanded

In 2019 is er gelijktijdig met de Singlehanded als proef een Duohanded van start gegaan, dit omdat de organisatie steeds weer de vraag werd gesteld waarom er geen Duohanded mogelijk is. De Duohanded zeilers krijgen in principe dezelfde zeilopdracht als de Singlehanded zeilers, wel zullen er enkele aanpassingen in de route zijn. Zo moesten zij op verschillende punten extra routes afleggen, wat neerkomt op zo’n 50 extra mijl voor duo’s.

Uitslag 1e Duohanded 2019
• Er waren 20 boten ingeschreven.
• Er zijn 16 boten gestart.
• Er zijn 6 boten reglementair gefinisht.

1. Menso de Jong en Arnoud Luijten
2. Geert Nell en Pim Wolterink
3. Jos Valkering en Bart Boersma
4. Kees Brussen en Mathijs Kölker
5. Tonno Van Bemmel en Geert Schulte
6. Jeroen van Beek en Dirk de Groot

Lees hier nog meer over de race.

Tags: , , , , , , , , , , Last modified: 13 februari 2020
Sluiten