Bestemmingen

Havenmeester Dick: ‘Recreëren aan boord wordt steeds belangrijker’

De havenmeester van watersportvereniging Noord-Beveland

10:10

Dick Nonnekes is havenmeester van watersportvereniging Noord-Beveland. Samen met drie andere collega’s houdt hij de verenigingshaven, die aan de Oosterschelde grenst, draaiende. Het hele jaar door streven zij ernaar om de gasten netjes te ontvangen en van alle gemakken te voorzien.

Hoe lang ben je al havenmeester?
“Sinds 1988 ben ik hier havenmeester,’ zegt Dick. ‘Dat is dus 33 jaar. Wat mij is opgevallen in die drie decennia, is dat het vaarpatroon van de watersporter is veranderd. Vroeger werden er langere tochten gevaren. Nu is juist het recreëren aan boord naar de voorgrond geschoven. Een korter stuk naar de volgende bestemming varen, op tijd binnen voor de borrel, een hapje eten en verder vertier op de wal zoeken. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar deze verandering zie ik wel. Daarnaast worden de boten steeds groter, breder en comfortabeler.”

Hoe is het om op deze haven te werken?
“Ik kan natuurlijk moeilijk zeggen dat ik het niet leuk vind, als ik hier al ruim dertig jaar havenmeester ben. Er is hier altijd wat te beleven en dat vind ik heel prettig aan dit werk. Ik houd me bezig met de leden, passanten, administratie, onderhoudswerkzaamheden. Het vak is heel veel omvattend. En elke keer de ontmoetingen met de gasten spreken mij erg aan. Ook dat ik ‘oude bekenden’ tegenkom die na jaren weer bij ons terugkeren nadat ze andere vaargebieden hebben aangedaan. Vaak hoor ik dat ze blij zijn dat ze weer bij ons zijn.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
“Dat ligt aan de periode. In de zomer ziet een dag er anders uit dan in de winter. Zomers is het havenkantoor zeven dagen per week van 08:00 uur tot circa 21:00 uur bemand. ’s Winters is dat vanzelfsprekend anders en houden we ons onder andere bezig met het baggeren van de haven. Dat doen wij in eigen beheer. Van half oktober tot half juni zijn we er druk mee bezig om de haven op diepte te houden. Wat we baggeren, spoelt later weer naar binnen, dus dit werk moet jaarlijks gebeuren. Van de vijfhonderd vaste ligplaatshouders blijven er ongeveer vierhonderd in het water liggen. Een aantal van hen vaart ook nog geregeld uit. Elke eerste zaterdag van de maand worden er wedstrijden gevaren. Die trekken zo’n zestig deelnemers per keer. Ik kan dus wel stellen dat het hele jaar door onze haven gezellig druk is.”

Wat maakt deze haven speciaal in jouw ogen?
“De rust en ruimte maken ons haven bijzonder. Als ik vanuit het havenkantoor naar buiten kijken, dan die ik de hele westelijke Oosterschelde en heb ik uitzicht van de Zeelandbrug tot de stormvloedkering. In de verte zie ik schoorstenen in Rotterdam. De omgeving is heel open en mede door het getijdenwater is het hier altijd anders. Voor onze deur ligt het Nationaal Park waar onder andere bruinvissen en zeehonden zwemmen. Op het vaste land kun je prachtig wandelen in het polderlandschap. Ook het klassieke dorpje met de idyllische voorstraat is zeker een bezoekje waard.”

Zie ook: Havenmeester Klaas Jan houdt van het contact met de bootgasten
En: Havenmeester Herman verbindt mensen

 

Tags: Last modified: 14 december 2021
Sluiten