Actueel

Havenmeester Herman verbindt mensen

Zeilen gaat op zoek naar de mensen achter de havens

12:00

Op Facebook plaatsten we eerder een oproep waarin we aan jullie vroegen wie de meest boeiende havenopzichter van ons land is. Uit jullie reacties blijkt dat Herman Wissink of Geerdink van jachthaven Marina Monnickendam erg populair is. Daarom gingen wij bij hem langs.

Herman is zo’n dertien jaar geleden in dienst getreden als havenmeester. Hiervoor heeft hij bij Defensie als onderofficier gewerkt. In die tijd ontmoette hij zijn vrouw die in Amsterdam-Zuid woonde. Meer noordelijk ging Herman op zoek naar een ligplaats voor zijn zeilboot en bij Marina Monnickendam kon hij een plekje krijgen. Later raakte hij met iemand aan de praat die vertelde dat er een vacature voor een havenmeester was. De rest is geschiedenis.

Kun je meer over deze haven vertellen?

“In de tijd dat ik hier werkzaam ben, is er veel veranderd. Aanvankelijk hadden de vaste ligplaatshouders hier een plek en verder gebeurde er niet veel. Inmiddels is er veel geïnvesteerd en vernieuwd. Ook begon ik al vrij snel met het organiseren van zeilwedstrijden, de Havendag en lezingen. Ik vond én vind het belangrijk om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Er is nu veel meer cohesie binnen de club. Passanten denken weleens dat we een verenigingshaven zijn. Ik vind dat het grootste compliment dat je als commerciële haven kunt krijgen. Er heerst hier een heel gemoedelijke sfeer en er loopt een heel gemêleerd gezelschap rond. Hier ligt van a tot z, van Arie de arbeider tot de Ziekenhuisarts.”

Over welke eigenschappen moet een goede havenmeester beschikken?

“Ten eerste moet je zelf watersporter zijn en ten tweede is technische kennis een pré, want er worden veel vragen aan je gesteld. Gelukkig heb ik altijd veel van mijn eigen bootjes geleerd. En empathie vind ik van groot belang. Ik ben ook een echt mensen-mens en mijn streven is dat mensen altijd lachend het havenkantoor verlaten. Bij mij kan bijna alles en meestal is het antwoord ‘ja’. Dat kan natuurlijk ook weleens een valkuil zijn…”

Wat is het meeste bijzonder dat je op de haven hebt meegemaakt?

“Dat mijn vrouw en ik op 10 april 2010 op deze haven in de echt ben verbonden zijn. Ik ben hier tien jaar geleden aan boord van een charterschip getrouwd. Met dit antwoord scoor ik punten thuis!”

Foto’s: Roos Bähr

Tags: Last modified: 29 november 2021
Sluiten