Bestemmingen

Gluren bij de oosterburen

10:46

Gluren bij de buren. Een gouden Waddenzee wacht op onsHelgoland, een verminkt stuk rots in het verlengde van de Elbe- en Wesermondingen, lijkt vaak ver weg en verscholen op de Noordzee. De golfbreker van de Atlantische Oceaan is voor veel weekendzeilers een heilige graal, hoewel de tocht erheen op papier toch redelijk recht toe recht aan is. Willem Plet en Marinus van Sijdenborgh ondernemen een winterse zeiltocht naar het heilige eiland van onze buren met de Garcia Explorer 45 Naukaä. Winters gluren bij de oosterburen.

Moeten we ingrijpen, denk je?”, vraagt Rob, die zijn functie als zeilinstructeur bij de Zeezeilers niet gemakkelijk loslaat. “Heb je ‘m in de smiezen, Ron?”, vult Marinus aan. “Ja, hij steekt hier altijd heel vroeg af”, wordt er teruggeroepen. Schipper Ron stuurt toch voor de zekerheid nog een paar graadjes richting de bakboordzijde van de Zoutkamperlaag. De veerpont Rottum van Schiermonnikoog naar Lauwersoog scheert voorbij, de reis is begonnen. We laten de muizenplaag van de kwakkelwinter achter ons en een dode zeehond op Engelsmanplaat links liggen. Met een gangetje van ruim zes knopen tussen de boeitjes door gaat het gestaag richting het Westgat. “Nog een meter erbij en dan zit het wad hier weer vol voor vandaag. Dan spoelt die zeehond tenminste ook weer weg”, roept Ron. Vlak naast de zeehond prijkt een nostalgisch baken waarvan er nog maar een paar op het wad staan: ‘De Kaap’. Dit bouwwerk was vroeger een peilpunt voor zeelieden en bovendien een toeverlaat voor drenkelingen. In het drenkelingenhuisje lag boven, naar verluidt, altijd een brood en een fles water klaar.Gluren bij de oosterburenVandaag de dag staat een replica van het in 2007 weggespoelde origineel aan de Noordkant van de plaat, “…maar de fundatie van het oude baken is sinds kort weer zichtbaar aan de oostzijde”, aldus Ron.

“Schier, hier zeiljacht Naukaä.” “Ja, Kustwacht Schiermonnikoog.” “Wij zijn met vier personen op weg naar Helgoland. Hoe ligt het Westgat erbij vandaag?

Lees het volledige artikel Gluren bij de oosterburen in Zeilen 3.

 

Tags: , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten