Bestemmingen

Bijzondere ankerplekken in Nederland – deel 1

De tien mooiste ankerplekken aan het Markermeer en IJsselmeer

11:11

De haven biedt gemak, maar ankeren brengt geluk. Waar vind je nu de beste plekken op open water? Dus met vijfsterrenuitzicht maar wel veilig en beschut? Deze maand vind je in Zeilen editie 07/2023 de tien mooiste ankerplekken aan het Markermeer en IJsselmeer.


Waar kun je een prettige nacht hebben, zonder aan de wal te liggen? Dat kan natuurlijk op een van de talloze meren en plassen in ons land, maar voor deze selectie was ons uitgangspunt: ankerplekken bij open water. We selecteerden de twintig mooiste locaties waar je kunt liggen als de havens vol zijn, je liggeld wilt besparen of gewoon behoefte hebt aan rust. Deze maand lees je de top 10 voor het Markermeer en IJsselmeer, volgende maand volgen de Waddenzee en Zeeland. Slechts een paar ankerplakken zijn beschut tegen elke windrichting; Durgerdam en Compagnieshaven zijn de meest veilige. Maar er zijn genoeg andere plekken waar je ook een wilde nacht kunt uitrijden, zonder ’s nachts ankerop te moeten.

Markermeer

Het Markermeer is berucht om de korte hoge windgolven die snel kunnen opbouwen. Onbeschut ankeren is geen goed idee, tenzij het weer natuurlijk al dagen stabiel is. Gelukkig zijn er meerdere ankerplekken erg goed beschut liggen. Laten we beginnen met de drie ‘gaten’ in de Flevodijk. De drie voormalige werkhavens – Pampushaven, Blocq van Kuffeler en de haven bij Lelystad – bieden alle drie een perfect beschutte ankerplek met voldoende ruimte. Bij Durgerdam is de beschutting iets minder, maar ook hier staat geen hoge golfslag. De Marker Wadden bieden een tropisch aandoend wit strand maar dat strand is bedoeld om de heersende zuidwestelijke winden te weerstaan. Gelukkig is er ook een prima beschutte haven op de eilandengroep.

IJsselmeer

Vooral de westkant van het IJsselmeer biedt goede ankerplaatsen. Zo veel dat we ze niet eens allemaal noemen. De Compagnieshaven spant de kroon. In de beschutte kom naast de jachthaven heerst een heerlijke lome nautische sfeer. Wie hier ankert heeft bijna het gevoel in het buitenland te zijn. Voormalige werkhaven De Ven is een mooi alternatief. Ankeren bij Den Oever is iets minder ideaal, vooral omdat het ruime en zo mooi beschutte stuk Zuiderhaven ongeschikt blijkt te zijn; er staat nauwelijks water staat (30 cm). Kornwerderzand doet het beter maar zodra het hier lagerwal wordt, heb je er ook niks te zoeken. Gelukkig kun je hier uitwijken naar het remmingswerk van de sluis. Stavoren ten slotte biedt buiten beschutting tegen de zeldzame wind uit het oosten. Ankeren kan ook binnen de havenarmen, maar hier is weinig plaats.

Zeilen 07/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Aan welke eisen voldoet een goede ankerplek? Waar vind je de tien mooiste ankerplekken op het Markermeer en IJsselmeer? Aan de hand van welke criteria wordt dat bepaald? En op welke ankerplek vindt je een on-Nederlands, haast tropisch aandoend strand? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juni verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Bekijk onze ankerkaart

Het is een van de mooiste manieren om te genieten van Nederland: voor anker op een beschutte plek. Gelukkig hoef je voor een mooie ankerplek niet ver te zeilen: er zijn heel wat prachtige ankerplekjes te ontdekken in Nederland. En die vind je verder op onze ankerkaart die je hier kunt bekijken.
Ongetwijfeld zijn er nog ontelbare mooie plekken die nog niet op onze kaart staan. Weet je een mooie locatie die je wilt delen met andere zeilers? Stuur dan een mail naar info@zeilen.nl. Samen brengen we het ankeren in Nederland in kaart!

Omslagfoto en foto: Klaas Wiersma
Tekst: Klaas Wiersma

 

Tags: Last modified: 28 juni 2023
Sluiten