Promo

Wat was jouw mooiste ankerplek van 2019?

10:31

Heb jij afgelopen zomer ook veel geankerd? We onze lezers naar hun favoriete ankerplekken. Al deze plekken hebben we (letterlijk) in kaart gebracht. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer schitterende plekken om voor anker te gaan. Laat het ons weten. Hieronder alvast een selectie van afgelopen jaar.

De interactieve ankerkaart kwam tot stand in samenwerking met:

Plek 1: Buiten Terschelling

Zeker in de zomer een mooie plek om je anker erin te gooien. Dan lig je in de haven zes boten dik aangemeerd, terwijl je nog geen 250 meter buiten de havenhoofden deze prachtige plek vindt om voor anker te gaan.
Ingezonden door Christopher Rost

Plek 2: Ketelmeer, eiland IJssseloog

De ankerplek is gelegen in de doorvaart op het eiland dat is ontstaan rondom het slibdepot: het IJsseloog, gelegen midden in het Ketelmeer. Rondom de opslag van rivierslib in het IJseloog heeft de natuur zich prachtig aanpast. Het is een schitterend ankergebied, mooi uit de wind door het eiland aan weerszijden dus altijd windstil in de luwte. Onze ervaring is dat het er meestal rustig is, dus weinig mede-ankeraars. Ook met een grote diepgang is het mogelijk hier te ankeren. Veel natuur en een mooie stroming, heel rustig, van de rivier de IJssel waardoor de boot mooi steady in de stroom kan liggen. Ook is daardoor het water mooi helder. Het is prima zwemwater. Het is fijn om er met een dinghy op uit te trekken naar de strandjes of het eiland in de buurt. Er zijn vele soorten watervogels waar je vanaf de boot van kan genieten en ook de geluiden van de vogels uit de bomen maakt het plaatje compleet. Er hoeft geen liggeld te worden afgedragen, maar er zijn dan ook geen faciliteiten. Ketelhaven en Schokkerhaven liggen hier in de buurt.
Ingezonden door Willem van Winkoop

Plek 3: Oosterdijk

Onderweg van Enkhuizen naar Medemblik kom je, net voorbij vuurtoren ‘De Ven’, een vluchthaven tegen bij het dorpje Oosterdijk. Als je, met een schuin oog op de dieptemeter, zover mogelijk doorvaart naar het westen vind je achter in deze haven de meeste beschutting en is je uitzicht niet gericht op het naastgelegen waterleidingbedrijf, maar op de begroeiing rondom.

Vanuit de redactie van Zeilen

Plek 4: Blocq van Kuffeler

Deze plek heeft zijn naam te danken aan ingenieur V.J.P. de Blocq van Kuffeler. Hij was vicevoorzitter van de Zuiderzeeraad, een orgaan dat van 1919 tot 1969 advies gaf aan de regering met betrekking tot de Zuiderzeewerken. Hier staat het grootste gemaal van Europa, als wordt gekeken naar opvoerhoogte en capaciteit. Dit gemaal houdt de Flevopolder droog en grenst aan de Oostvaardersplassen. Blocq kent een eigen watersportvereniging met jachthaven en daarnaast is het een beschutte plek om achter het anker de nacht door te brengen. Om helemaal tot rust te komen kun je de Oostvaardersdijk oversteken en verschillende wandelroutes belopen in het.
Vanuit de redactie van Zeilen

Plek 5: Mosselplaat, Veere

Eén van onze favoriete ankerplekjes is tegenover de haveningang van Veere tegen het eiland Mosselplaat. Hier hebben wij diverse keren genoten van prachtige zonsondergangen.
Ingezonden door Karel en Marjon Broerse

 

Bekijk alle ingezonden ankerplekken op zeilen.nl/ankeren

Wat was jouw favoriete ankerplek dit vaarseizoen? Stuur ‘m in: info@zeilen.nl

Lees ook

Ankertips van een wereldzeiler

Tips tricks aflevering 7: ankeren

Tags: , , Last modified: 8 december 2022
Sluiten