Starten met zeilen

Tips voor beter fotograferen op het water

15:26

Zo moet het dus niet

Zo moet het dus niet, let op je afsnijding

Klaas Wiersma is watersportfotograaf en werkt geregeld voor Zeilen. Tijdens de vertrekkersdag geeft hij voor de aanstaande wereldreizigers een verkorte versie van zijn lezing Fotograferen op het water. Een mooi moment om mee te schrijven met de tips en trucs voor het maken van een geslaagde foto op het water.

Fotograferen aan boord is een stuk lastiger dan aan land. De meeste zeilers weten dat maar al te goed. Klaas onderscheidt zeven oorzaken en die vormen ook de basis van zijn presentatie:

  1. Er is weinig ruimte;
  2. Alles is in beweging;
  3. Je hebt lang niet altijd tijd om een foto te maken;
  4. Materiaal loopt risico op stoten en nat worden;
  5. Belichting is lastiger vanwege het vele licht;
  6. Licht is lang niet altijd ‘mooi’;
  7. Met een goede compositie is veel te winnen.

Helaas is er vandaag te weinig tijd om alle punten te behandelen. Klaas kiest er vijf.

1. Geen ruimte

Op een boot is meestal maar weinig ruimte. Voor je het weet voel je de reling in je knieholte, nog een stap achteruit komt je op een nat pak te staan. Bij het fotograferen van andere boten geldt het tegenovergestelde; het onderwerp verandert vaak snel in een klein wit driehoekje, in plaats van een boot vol spannende actie.

Er zijn twee soorten oplossingen voor dit probleem. Een creatieve oplossing en een technische.

Om te beginnen met de laatste. Voor het fotograferen op een kleine ruimte is een groothoeklens erg nuttig. Hoe groter de hoek, hoe meer er in het zoekerbeeld komt. Zo kan ook van dichtbij een gezelschap in de kuip er helemaal op komen. Voor boten die ver weg varen gebruik je juist een zoomlens.

In een kleine ruimte, moet je creatief te werk gaan en Klaas adviseert een afwijkend standpunt te kiezen. “Kies bijvoorbeeld een extreem laag standpunt. Je hoeft daarbij niet altijd op je knieën te zitten om door de lens te kijken, je kunt ook foto’s los uit de hand nemen. Vanuit de mast zijn de foto’s ook schitterend, maar dan moet je wel omhoog.

2. Alles is in beweging

Een schip beweegt en dat maakt het fotograferen niet makkelijker. Kies daarom voor een korte sluitertijd. “Op zich mag je wel beweging op je foto hebben, maar dan moet er wel actie zijn en de rest van de foto scherp zijn.” Veel foto’s maken is een ander devies van Klaas. “De actie duurt vaak maar kort, dus ga niet bij iedere foto kijken of die gelukt is, maar maak veel foto’s, dan is de kans op een geslaagde foto veel groter. Ik zeg altijd actie=afdrukken.”

 3. Geen tijd

Je bent waarschijnlijk aan boord om te zeilen, dus is er niet altijd tijd om foto’s te maken. Maak daarom goede afspraken met je teamleden, over wanneer je gaat fotograferen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.
Wanneer er actie is, zoek die dan op met je lens. “Duik erop, kruip erin!”, zegt Klaas enthousiast. “Als mensen heel even kunnen wachten, met een bepaalde beweging, vraag dat dan, zodat jij eerst een geschikte positie kunt innemen”

"Kruip op de actie"

“Kruip op de actie”

4. Risico

Bij risico’s denkt Klaas niet aan gevaren voor de fotograaf, maar de apparatuur. “Moderne camera’s kunnen best wat hebben, maar het gebruik van een plastic hoes is zeker aan te raden aan boord.” Zo’n hoes is met gemiddeld 300 euro niet goedkoop, maar minder prijzig dan een onderwaterhuis, dat rond de 4000 euro kost.

Wie goedkoper wil fotograferen kan kiezen voor een waterproof compact camera. “Je kunt er meestal prima foto’s mee maken en ze hebben tegenwoordig voldoende pixels. Maar er kleven ook nadelen aan zoals een vertraging bij het nemen van de foto.”

Daarnaast adviseert onze watersportfotograaf om altijd een handdoek mee te nemen. “Ik leg altijd een doek over mijn camera, op die manier blijft die droog en als er druppels op de lens komen, dan kan die meteen eraf vegen.” Overigens let hij zelf altijd op het ritme van de golven: “Je weet op een gegeven moment precies wanneer er een golf overboord slaat en wanneer het droog is.”

Zorg dat je camera niet nat wordt tijdens het fotograferen

Zorg dat je camera niet nat wordt tijdens het fotograferen

5. Compositie

De compositie is de indeling van een foto. Hiermee is voor de meeste fotografen veel te winnen. Een boot in het midden van de foto met de horizon op ooghoogte, lijkt een goede foto ‘alles staat er toch op’, vraagt Klaas ironisch aan de zaal. De volgende foto met de horizon op een derde vanaf de onderkant toont het verschil. De foto wordt automatisch interessanter voor de kijker.

Mensen die een foto bekijken, proberen het verhaal op de foto in gedachten af te maken. Als dat verhaal klopt, is de foto prettig om naar te kijken. Dat kun je gebruiken.

Ritme en regelmaat doen het goed. Dus kun je in plaats van één zeilschip er drie naast elkaar kunt fotograferen is dat altijd interessanter.

Ritme en regelmaat in je foto

Ritme en regelmaat in je foto

Probeer geen rommel of afleiding in beeld te krijgen. Dus geen halve schepen die net voor je lens langs komen, of andere storende dingen.

De kleur rood is een alarmkleur. Op het scherm zien we drie keer dezelfde foto, alleen de kleur van de spinnaker is anders. Het klinkt te makkelijk voor woorden, maar is er een rood element op je foto, dan is deze direct een stuk dynamischer.

fotoklaas

Een spetterend filmpje luidt helaas alweer het einde van deze lezing in. Heeft u ook tips voor fotograferen op het water? Laat deze dan achter op het forum

 

 

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten