Actueel

Zo ziet de Vendée Globe-vloot er van achteren naar voren uit (video-update)

10:10

Klaas Wiersma kijkt in de nieuwste video-update naar de hele Vendée Globe-vloot. Dit keer van achteren naar voren. Het wedstrijdveld, dat nog uit 27 zeilers bestaat, is opgesplitst in drie delen: de achterhoede, de midden- en kopgroep. De raceleider, Yannick Bestaven (Maître Coq IV) moet nog zo’n 8.770 mijl zeilen en de hekkensluiter Sébastien Destremau (Merci) heeft nog ruim 14.000 mijl te gaan.

De achterhoede bestaat uit tien deelnemers, Sébastien Destremau vaart op zijn Merci als laatste in de groep en Jérémie Beyou op Charal als eerste van die 10. Destremau heeft al een tijdje te maken met kiel- en roerproblemen die hem hopelijk niet de kop gaan kosten. Beyou liet recentelijk weten dat hij heel ruig weer heeft over gehad. Dat was zelfs zo heftig, dat hij alleen nog kon staan om niet geblesseerd te raken.

Klaas vertelt ons meer over de Vendée Globe-vloot:

Middengroep

Voor het lagedrukgebied heeft een drietal, de middengroep, het gas er flink op. Pip Hare vaart van het trio als laatste op Medallia. Zij heeft net de magische grens van 400 mijl in 24 uur doorbroken. Van die drie vaart Alan Roura op La Fabrique als eerste. Roura voer in de vorige editie van de Vendée Globe op het schip waar nu Hare op vaart. Zal het hem lukken om haar voor te blijven?

Point Nemo en Kaap Hoorn

De andere helft van de vloot bevindt zich (in de buurt van) Point Nemo. Het punt op de wereld dat het verste weg ligt van alle denkbare havens. Romain Attanasio (Pure – Best Western Hotels and Resorts) vaart achteraan in de kopgroep. Voor hem vaart Armel Tripon op L’Occitane en Provence. Tripon liet weten dat hij het nu nog even rustiger aan doet en na Kaap Hoorn zijn slag gaat slaan. De eerste vrouw in het klassement is Isabelle Joschke op MACSF. Zij vaart als de nummer vijf. Yannick Bestaven leidt de vloot. Hij vertelde dat hij te maken heeft met de zwaarste omstandigheden tot nu toe. Er lopen namelijk twee verschillende weersystemen door elkaar heen en die zorgen ervoor dat hij zowel golven van voren als van achteren krijgt.

Kaap Hoorn is bijna in zicht. Ook hiervoor zijn de weersvoorspellingen niet mals, want er is een enorme storm op komst. Hoe zullen de condities daar zijn als de eersten arriveren? Klaas praat ons daar binnenkort weer over bij!

Klik op de afbeelding om naar de tracker te gaan.

Klik hier voor de tracker.

Omslagfoto: Pip Hare/Medallia #VG2020

Tags: , , , , , , , Last modified: 29 december 2020
Sluiten