Actueel

Zeilende ‘hotelsuite’ bestaat uit gerecyclede verkeersborden

12:00

Vaan R4

‘There is a new cat in town’ zo luidt de slogan van de Vaan R4. Deze nieuwe catamaran bestaat uit circulaire materialen, als gerecyclede nummerplaten, kurk en plantaardige alternatieven voor leer. De vernieuwende designkeuzes maken van de R4 een multihull die comfort combineert met spectaculair zeilen.

Bij het ontwerpen van de 42 voet Vaan R4 is in eerste instantie gedacht aan de zeiler. Vaan is van mening dat de stuurpositie achterop de schipper veel meer het ‘zeilgevoel’ geeft, dan dat deze ervaart op de meeste andere traditionele catamarans, want hier sta je vaak boven op het dak. En door de grote open spiegel is het contact met het water heel direct. Daarnaast richt Vaan zich op actieve zeilers die op zoek zijn naar meer ruimte dan een monohull biedt.

Wat de R4 verder onderscheidt van de meeste andere catamarans is het ontbreken van een hard dak boven de kuip. In plaats daarvan is er een gemakkelijk te monteren bimini die de kuip en de twee roeren van schaduw voorziet. De R4 is niet alleen geschikt voor de warme vaargebieden, maar ook voor tochten richting het noorden.

Raamkozijnen, verkeersborden en nummerplaten

De boot is ontworpen volgens circulaire principes waardoor deze vrijwel geheel gerecycled kan worden. Voor een groot deel is de R4 gemaakt van hergebruikt materiaal. Zo is de romp van de boot gemaakt van meer dan 50% gerecycled aluminium. Deze bestaat onder andere uit oude raamkozijnen, verkeersborden en nummerplaten. Het gerecyclede aluminium wordt in een exclusieve samenwerking met leverancier Hydro voor het eerst toegepast in de jachtbouw.

Als een sfeervolle hotelkamer

Voor het interieur wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals lyocell (een alternatief voor zijde) en in plaats van leer bevinden zich onderdeks ananasbladeren, kurk, linnen en gecertificeerd hout. “Dit is niet alleen duurzamer, maar geeft de R4 ook de warme, sfeervolle uitstraling van een luxe hotelkamer,” aldus Vaan.

Omslagfoto en foto’s: Vaan

Tags: , , Last modified: 25 februari 2019
Sluiten