Nieuws

Vaan R4 Hiswa Boot van het Jaar 2022

Toercatamaran gebouwd uit gerecyclede en recyclebare materialen

17:01

Winnaar Vaan R4 (c) Laurens Koster/Boottesten.nl

De Vaan R4 heeft de Zeilboot Innovatie Award verdient in de verkiezing van Hiswa Boot van het Jaar 2022. De in Nederland ontworpen en gebouwde toercatamaran is zo veel mogelijk gebouwd van gerecyclede en recyclebare materialen. Zo is de constructie van gerecycled aluminium en is er gebruik gemaakt van gerecycled PET-schuim voor de isolatie. Verder is er onder andere kurk gebruikt voor de dekbekleding en zijn er geen fossiele brandstoffen aan boord.

Boot van het Jaar

Tijdens de Hiswa te Water in Lelystad, die afgelopen woensdag begon en nog tot en met zondag duurt, worden traditiegetrouw de prijzen in het kader van de Boot van het Jaar-verkiezingen uitgereikt. Dit jaar kon de jury van watersportprofessionals uit Nederland en België prijswinnaars in vijf categorieën selecteren: Oeuvre Award, Start-up Award, Innovatie Award Sloepen & Tenders, Motorboot Innovatie Award en Zeilboot Innovatie Award.

Koos de Ridder krijgt Oeuvre Award

De Oeuvre Award gaat naar iemand die zich langere tijd, op bijzondere wijze, verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse watersport. Dit jaar gaat de prijs naar jachtontwerper Koos de Ridder.

Uit het juryrapport: ‘Koos de Ridder verdient de Oeuvre Award voor meer dan een halve eeuw actieve bijdrage aan de zeilsport. Van winnende ontwerpen in de Ton-klassen en de Admiral’s Cup, tot de veelzijdige en praktisch ontworpen toerjachten, waarin zijn subtiele signatuur duidelijk naar voren kwam, zoals in diverse Friendship-modellen, Spirit, Kalik en de kleinere modellen van Etap. Jeugdboot Splash, die ook vandaag nog een grote actieve klasse kent, is van zijn tekentafel afkomstig. De eenvoudige en pragmatische ontwerpideeën van De Ridder, verschoond van compromissen of franje, kwamen bovendien maximaal tot hun recht in de FF-ontwerpen. Daarnaast zijn de Tirions en ook de Fox 22’s niet meer weg te denken van het Nederlandse vaarwater. Hiervo0r, en ook ook door zijn niet aflatende liefde en enthousiasme voor in het bijz0nder de kleinzeilerij, verdient hij deze Oeuvre Prijs.’

Jeanneau Sun Odyssey 380 (c) Andreas Lindlahr/EYOTY

Solaris 40 (c) Andreas Lindlahr/EYOTY

Andere deelnemers

De andere genomineerden waren de Jeanneau Sun Odyssey 380 en de Solaris 40.

Voor de winnaars in de overige categorieën kijk je op bootvanhetjaar.nu

Tags: Last modified: 21 september 2022
Sluiten