Actueel

Zeilen Markerwaddenrally: Had iemand wind besteld?

Een verslag vanaf Zoef

22:34

Zeilen Markerwaddenrally

Er werd van te voren al gekscherend over gedaan. De Zeilen Markerwaddenrally was inmiddels berucht geworden door het gebrek aan, jawel, wind. En laat dat nou net een van de meest cruciale ingrediënten voor een succesvol dagje zeilen zijn. Een week van te voren lieten verschillende weerapps nog een hoopvol beeld van wind uit wisselende richtingen zien. Zou het dan toch gaan waaien deze editie? Maar een dag van te voren liet het weer nogmaals zien dat je een evenement tot in de puntjes kunt regelen, maar dat de wind zich nou eenmaal niet laat bestellen. De voorspelling: 1-2 Bft tot een uur of 15:00 uur. Daarna zou de wind aantrekken tot 4 Bft uit westelijke richtingen. Een echt rondje Markerwadden was eigenlijk meteen al kansloos.

Zeilen Markerwaddenrally 2022

Maar, wie schetste mijn verbazing toen ik zaterdagochtend het luik van Zoef openschoof en de haven rondkeek; het waaide zowaar! De vlaggen van WSV IJburg waaiden daadwerkelijk van hun stok. Verheugd wisselde ik mijn slaapoutfit voor mijn zeilkledij (het zeilpak kon netjes in de tas blijven, zo hard waaide het nou ook weer niet) en hobbelde het steiger op, op zoek naar een kop koffie. Het was immers nog vroeg en dan is een verse slok cafeïne meer dan welkom. Een klein uurtje later was Zoef er ook klaar voor, was de crew – bestaande uit Lim (onze marketeer), Tim (mijn vriend) en ikzelf (online redacteur) – compleet en lagen we voor het kleine sluisje te wachten tussen de andere opgetogen zeilers.

Wachten voor de sluis
Wachten voor het sluisje

We pasten natuurlijk niet met zijn allen tegelijk in het sluisje, dus er ontstond wat vertraging. Gelukkig werd de start 20 minuten uitgesteld en was Zoef precies op tijd bij de startlijn. Met een vliegende start voor Zoef kon de Zeilen Markerwaddenrally 2022 beginnen. (Wij waren zo’n beetje als laatste present, omdat ik dacht dat we al zeilend wel op tijd bij de start kwamen. Heel fijn dat iedereen even op ons gewacht heeft) We gingen weliswaar met twee hele knopen vooruit, maar toch. We zeilden.

Op weg naar de startlijn
Op weg naar de startlijn

Maar niet voor lang. Binnen een half uur liet de wind het afweten. Op alleen het grootzeil en een bescheiden rolfok kwamen we nog maar langzaam vooruit. Tijd voor de spinnaker. Ik had dat moment bewust zo lang mogelijk uitgesteld, omdat ik nog nooit op een boot met een spinnaker gezeild had, maar desperate times. Met wat ik me nog kon herinneren van de uitleg van collega’s en al spiekend bij de boten om ons heen stond de spi er niet veel later vrij redelijk bij. We gingen in elk geval een stuk sneller.

Zoef onder zeil
Zoef
Foto: Klaas Wiersma

Strak ronden

Dat we het kleine rondje, Zeilen Richting Markerwadden, zouden varen, stond eigenlijk bij voorbaat al vast. Dat we er bijna zes uur over zouden doen om de eerste boei, Sport-J, te ronden, was wel een tegenvaller. Sport-J kwam ook met de spinnaker op tergend langzaam dichterbij. Het waaide inmiddels wel iets harder. De wind stond zo dat we na het ronden van de boei aan de wind naar EA-2 zouden kunnen zeilen. Dat was in elk geval de belofte toen we op de boei afvoeren. En, zo had ik bedacht, als we nou aan de wind iets verder doorvoeren, konden we na een overstag in één rak naar EA-2. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen hield de wind zich niet aan die afspraak, want zodra we overstag waren, lagen we in katzwijm. Nog geen 200 meter ten westen van ons scheurden onze concurrenten aan ons voorbij. Hadden we toch die boei maar strak gerond.

Het wachten op wind, terwijl er zo vlakbij gewoon gezeild wordt, is behoorlijk frustrerend. Gelukkig duurde het niet (nou ja, als je wacht duurt alles lang) al te lang voor ook Zoef weer wind in de zeilen had. EA-2 kwam net zo snel dichterbij als haar gele collega, maar deze keer rondden we wel strak. Bleek wederom niet de beste keuze, want de wind was wat wispelturig qua richting waardoor we veel te laag uitkwamen.

Zeilen Markerwaddenrally
Onderweg naar EA-2

Kruisen tegen de klok

Maar! Er was ineens wind. En een behoorlijke woei ook. Ineens was een reglementaire finish weer realistisch. Met een iets ingerold fokje begon onze kruisende race tegen de klok. We waren de andere deelnemers inmiddels allemaal uit het oog verloren. En ook de finishlijn waren we – vanwege het tegenlicht – helemaal kwijt, maar dat gaf niets want we konden eindelijk echt zeilen.

Zeilen Markerwaddenrally
Er begint iets meer wind te komen. Van de echte woei zijn geen foto’s, want toen was de crew druk aan het zeilen.

Op ongeveer een halve mijl afstand (‘het zou hier toch echt moeten zijn’) hadden we eindelijk de finishboeien in de smiezen. En natuurlijk de finishboot met de Zeilen-vlag. Verheugd staken we nog een laatste keer op richting het noorden, om daarna in een laatste rak te kunnen finishen. We draaiden Zoef nog een laatste keer door de wind, maar wat schetste onze verbazing; de finishboot begon de finishlijn op te ruimen. Met nog tien minuten te gaan, raceten we schreeuwend en zwaaiend naar de finish. Het zal ongetwijfeld een potsierlijk gezicht geweest zijn, maar het had wel effect. De finishboot bleef keurig liggen, en Zoef finishte om 18:26 uur. Precies op tijd.

Of zoals iemand later bij de barbecue tegen me zei: ‘Bedankt he? Dankzij jullie zijn wij voor de tweede keer geen laatste geworden.’ Toch fijn om te horen.

Editie 2022

De Zeilen Markerwaddenrally 2022 gaat de boeken in als de editie met een van de meest technische zeilomstandigheden. Een paar dappere crews hebben nog geprobeerd de Markerwadden te ronden, maar finishten helaas niet op tijd of moesten de motor gebruiken om terug te komen. Al met al was dit wederom een zeer geslaagde editie, maar wil iemand voor volgend jaar alsjeblieft niet vergeten ook de wind te bestellen?

Uitslag Zeilen Markerwaddenrally 2022
1. Jeppe – J/24
2. Panta Rhei – Waarschip 725
3. Foolproof – Fauroux Bullit 786 (Kwarttonner)

De volledige uitslag vind je hier.

Actiefoto’s van alle deelnemers vind je hier op Vaarfoto.nl

In 2023 ook meedoen? Houd dan deze pagina in de gaten en wees er snel bij, want de Zeilen Markerwaddenrally is elk jaar snel uitverkocht.

Omslagfoto: Klaas Wiersma

Tags: Last modified: 22 februari 2023
Sluiten