Nederlandse wedstrijden

Met de wind mee een rondje Markermeer

17:41

DCIM100MEDIADJI_0203.JPG

Het was een heiige, bladstille ochtend op het Markermeer afgelopen zaterdagochtend. Tenminste, tot er een groep met 42 boten uit de mist opdoemde: de deelnemers van de zesde Markerwaddenrally, wederom georganiseerd door WSV IJburg en Zeilen. Het startsein om kwart over 8 markeerde het begin van een dag waarop het Markermeer gekleurd werd door een groot scala aan spinnakers, gennakers en halfwinders. Het tracé voer van IJburg richting de Marker Wadden en weer terug. De wind liet het echter afweten, dus maar weinig deelnemers kozen voor deze grote ronde. Velen lieten de Wadden stuurboord liggen en zeilden het ‘kleine rondje’.

Wonderlijke winddraaiing

Gemiddeld vijf knopen zuidoostenwind, daar begon de ‘prestatietocht met wedstrijdkarakter’ mee. Een paar uitschieters naar 6 knopen, maar harder woei het niet. Slechts zes boten waagden een poging de Marker Wadden te ronden. Helaas wist geen van deze boten de race op tijd te finishen. Dat kwam doordat de wind bij de Marker Wadden helemaal wegviel. Onder andere Jive, een J/80, koos voor de grote ronde. Bemanningslid Erik van Kasteel: “We gingen heel lekker en zeilden iedereen voorbij. We berekenden dat we het net wel of net niet zouden kunnen halen en besloten dat we het gingen proberen.” De windstilte nam echter de kans op finishen weg.

Onderstaande boten kozen voor het lange rondje.

De overige deelnemers sloegen bakboord uit bij boei Sport J, om daarna boei EA2 te ronden en vervolgens weer richting IJburg te koersen. Een wonderlijke draai van de wind, van zuidoost, naar oost en noordoost, zorgde ervoor dat de meeste bootjes het hele rondje op de spinnaker konden varen, zonder zelfs maar te hoeven gijpen. Er werd wel fanatiek getrimd, waardoor er toch een beetje competitiegevoel ontstond.

Maar niet altijd was de wind de oorzaak van een lage snelheid. In het Markermeer is veel wier aanwezig. Het fonteinkruid zorgde ervoor dat veel boten op de motor regelmatig een klapje achteruit moesten varen om zich te ontdoen van het bos dat werd meegesleept.

Ondanks het gebrek aan wind was het een mooie dag. In de loop van de middag werd de lucht wat blauwer en ook de zon was aanwezig met een prettige temperatuur van gemiddeld 22 graden. Het was dan ook een geslaagde zeildag, en deze werd ‘s avonds afgesloten met een lekkere barbecue bij het verenigingsgebouw van WSV IJburg.

Succesvolle x-en

De winnaar van de Markerwaddenrally was dit jaar X-tra, een X-79. Nummer twee en drie waren respectievelijk Zoeff (FF65) en Bliksem (X-79). Omdat niemand het grote rondje finishte, valt er dit jaar in die categorie geen prijs, maar hun dapperheid wordt wel beloond met een Digitaal Lezen-abonnement op Zeilen. Juggerknot, een J109, won de originaliteitsprijs voor mooiste boeienrondingsfoto.

Foto die de originaliteitsprijs won

De drie winnaars kregen een speciale Markerwaddenrally-Zeilen-cover, geprint en omlijst. Deze gepersonaliseerde cover is overigens voor iedereen beschikbaar (zij het niet geprint en niet omlijst) op vaarfoto.nl. Tijdens de rally heeft een fotograaf van iedere deelnemer foto’s gemaakt. Op vaarfoto.nl/covers kun je je boot in cover terugvinden. Ongetwijfeld verschijnen er de komende dagen nog veel meer foto’s op vaarfoto.nl. Als je als deelnemer zelf foto’s hebt gemaakt van zeilboten met gehesen fotowimpeltje, dan kun je deze foto’s hier uploaden.

Bekijk hier de volledige uitslag van de Markerwaddenrally.

Beeld: Klaas Wiersma, Wytze Kauffmann, bemanning Juggerknot

Tags: Last modified: 19 oktober 2021
Sluiten