Actueel

Netten, touw en nylondraad kostte zeehond op Ameland bijna het leven

08:35

De redders van RTZ & Dierenambulance Ameland werden op dinsdagochtend 4 februari gebeld door jutter en strandkenner Piet Metz. Hij vertelde dat hij tussen Nes en Ballum een grijze zeehond had aangetroffen die verstrikt was geraakt in oude netten, touw en nylondraad. Het was duidelijk dat het dier hulp nodig had, want de zeehond kon zichzelf hier nooit uit bevrijden.

Meteen na de melding zijn de redders naar het strand gereden om hulp te bieden. Het vissersafval, de diverse stukken touw en mogelijk een stuk staand wandnet van fijn nylon, hadden inmiddels al snijwonden veroorzaakt bij de zeehond.

Reddingsactie van drie uur

Wat volgde was een reddingsactie van drie uur. Er waren diverse kundige helpers die de troep van het dier afsneden. De redders konden daarna met eigen ogen zien hoe de zeehond zelf zijn weg terugvond naar zee.

Reddingsteam Zeedieren

Op de Facebookpagina RTZ & Dierenambulance Ameland staat het volgende: “Wij zijn erg blij dat de zeehond een nog langere lijdensweg bespaard is gebleven die had kunnen leiden tot de dood. Het zoute zeewater zal verder de wonden doen genezen. Het touw en net hebben wij uiteraard verwijderd van het strand.”

Dierenambulance Ameland staat 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar voor alle dieren die in nood verkeren. Ook zijn zij aangesloten en een onderdeel van RTZ Nederland (Reddingsteam Zeedieren).

Omslagfoto en foto: RTZ & Dierenambulance Ameland

Lees ook: Walvis aangespoeld met maag vol plastic

Tags: , , , Last modified: 5 februari 2020
Sluiten