Actueel

Dit is het plan voor de jachthaven van Ameland

15:39

Waddenhaven Ameland met als beheerder de Stichting Jachthaven Het Leijegat, een ontzettend populaire haven, wordt heringericht en uitgebreid. Eerder waren er al plannen voor deze ontwikkeling, maar eind vorig jaar liepen die spaak. Jook Nauta werd gevraagd om een nieuw, gedragen plan te schrijven. Nauta is de voorzitter van de Stichting Jachthavens Waddeneilanden en is dus al jarenlang heel nauw betrokken bij de waddenhavens. Zeilen sprak met hem over de plannen.

“Eind 2019 zijn de herinrichtingsplannen impasse geraakt,” vertelt Jook Nauta. “De plannen riepen zowel protest op bij de gemeenteraad als bij de eilanders en de mensen ‘aan de overkant’. Toen was er wel al een groot bedrag door de gemeenteraad beschikbaar gesteld voor de verbetering van de haven, € 1,2 miljoen. Dat bedrag bleef staan, maar kon nog niet worden besteed. In februari werd ik gevraagd of ik wilde bemiddelen en o ik een nieuw, gedragen plan wilde schrijven.”

De nieuwe situatie. Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Andere indeling voor passanten

Nauta is vervolgens aan de slag gegaan. “Ik onderzocht de knelpunten en bedacht daarbij de randvoorwaarden. Al eerder was duidelijk dat de manoeuvreerruimte in de haven niet goed was en dat er winst te behalen viel wat de passantenligplaatsen aangaat. Ik heb zelf een tijd lang met mijn eigen boot op Ameland gelegen om er zeker van te zijn dat er iets realiseerbaars uit de bus zou komen. Uiteindelijk heb ik een aangepast plan gepresenteerd dat zowel bij de gemeenteraad als belanghebbenden enthousiasme opwekte.”

Onder andere de manoeuvreerruimte voor de bruine vloot wordt verbeterd. “En de indeling van de aanlegplaatsen voor passanten wordt anders. Zowel de vaarwegen als de waarborging van privacy worden beter. Nu liggen de passanten aan een lange kade naast het wandelpad en dat gaat veranderen. De aanlegsteiger zal tussen het wandelpad en de boten komen. Voor de nieuwe indeling zijn de modellen van andere waddenhavens gebruikt. Je moet een beetje denken aan Terschelling in het klein. Vanwege de beperkte ruimte kunnen er niet te veel boxen worden aangelegd. Wel voor de vaste ligplaatsen van de eilanders, omdat zij natuurlijk niet gestapeld kunnen liggen. Als ze willen varen, moeten ze die mogelijkheid hebben.”

Heb jij weleens op Ameland gelegen? (c) Jook Nauta

“Goede kwaliteitsslag”

Het opstellen van het plan was een bijzondere uitdaging. “Ik ben blij dat het plan erdoor is. Het budget is zelfs nog verder verhoogd, naar € 1,7 miljoen. Aanvankelijk zou de havenverbetering uit twee fasen bestaan, maar dat is nu teruggedrongen tot één fase. Als het allemaal volgens planning verloopt, dan moeten de werkzaamheden uiterlijk voor de zomer van 2021 klaar zijn. De speciale projectleider is al doortastend aan het werk gegaan met de verdere voorbereidingen. En we hopen dat we eind dit jaar de aanbesteding al rond kunnen hebben. Zelf ben ik benoemd tot interimvoorzitter van Stichting Jachthaven Het Leijegat. Ik dien als een soort brug, de relaties zijn nu uitstekend. Verder wil ik er nog even bij blijven voor wat begeleiding en toezicht. Ik ben van mening dat we met de uitbreiding en modernisering een goede kwaliteitsslag gaan slaan. De haven heeft veel potentie en de vooruitzichten zien er goed uit!”

Omslagfoto: Jook Nauta

Tags: , , , , , , Last modified: 16 november 2020
Sluiten