Actueel

WK FD: “De wind nam toe en dat zorgde voor veel blije zeilersgezichten”

20:29

Het WK FD in Medemblik is in volle gang. Onze Hollandia-collega Casper Schaaf doet mee en dit is zijn verslag. “Het is rustdag tijdens het WK Flying Dutchman in Medemblik. Tijd om terug te kijken op de afgelopen drie wedstrijddagen.”

“Na een goede start op Dag 1, waarin twee wedstrijden werden gevaren met een stabiele 7 tot 8 knopen wind, maakt de wind de boel een stuk lastiger op Dag 2. Dit werd een moeilijke dag voor iedereen en met name voor ieders geduld. ‘s Ochtends was er tijd voor één start, maar deze wedstrijd werd aan het eind van de eerste driehoek afgeblazen omdat de wind het begaf. Na een lange tijd wachten en enkele mislukte startpogingen kwam ‘s middags eindelijk de langverwachte zeewind opzetten. Ruim voldoende voor Wedstrijd 3, waarin de meeste bemanningen vol in de trapeze konden staan. De wind bleef staan, dus was er nog tijd voor Wedstrijd 4, maar deze werd helaas vlak voor de finish afgeschoten vanwege een grote wind shift. Een lange dag op het water voor alle teams, maar uiteindelijk toch zeker de moeite waard.”

(c) Ralph Linow Photography.

Eindelijk wat meer wind!

“Doordat er op Dag 2 maar één race was gevaren, besloot het Wedstrijdcomité om drie wedstrijden uit te schrijven voor Dag 3. De ochtendwedstrijd werd gevaren in dezelfde omstandigheden als de middag ervoor; lichte wind en korte IJsselmeergolven. Dit maakte het lastig om voldoende snelheid uit de FD’s te krijgen. Tijdens de 2e wedstrijd van die dag nam de wind toe en Wedstrijd 3 zorgde voor vele blije zeilersgezichten. Eindelijk wat meer wind!”

“De Deense broers Jørgen en Jacob Bojsen-Møller hadden de beste dag van alle topteams, met een tiende plaats en twee gewonnen wedstrijden. De Hongaren Szabolcs Majthényi en Andras Domokos volgen als 2e in het totaalklassement en de Italianen Nicola en Francesco Vespasiani zijn met stip gestegen naar de 3e plaats. Met vier gewonnen wedstrijden hebben de Denen de beste papieren om aan het eind van de week wereldkampioen te worden. Maar vlak de Hongaren zeker niet uit, zij hebben wel vaker bewezen een succesvolle comeback te kunnen maken in de tweede helft van een WK. De laatste drie wedstrijden op vrijdag en zaterdag zullen uiteindelijk bepalen wie daadwerkelijk de snelste is.”

(c) Ralph Linow Photography.

Het wordt nog interessant

“Alle FD-zeilers hebben tot nu toe een heerlijke week gehad, met niet-aflatende zon en warme temperaturen. Na een welverdiende rustdag zal iedereen de komende dagen weer volop gemotiveerd zijn om het water op te gaan. De voorspellingen geven aan dat er de komende dagen wat meer wind komt, dus dat wordt nog interessant.”

Omslagfoto: Ralph Linow Photography

Tags: Last modified: 26 juli 2018
Sluiten