Actueel

Winterzeilen in open bootjes

09:26

winterzeilen

Al vier jaar lang trotseren winterharde waterratten van watersportvereniging Heeg de kou. Van oktober tot april zeilen ze maandelijks een aantal wedstrijden in Polyvalken. Over koude uitslagen, ijs op het dek en hartverwarmend zeilplezier.

Winterwedstrijdzeilen in een open boot – daarvan kun je je afvragen of het echt leuk is. Het idee ontstond ooit na een succesvolle reeks bemanningswedstrijden in september. Collegazeiler Lútzen riep enthousiast: “Wêrom sile wy net troch?” Immers, de zachte winters van tegenwoordig vormen geen beletsel meer. Toen bleek dat bouwer en verhuurder Hoora bereid was tien Polyvalken in het water te laten liggen gedurende de winter, was de wintercompetitie van watersportvereniging Heeg (WSH) geboren. Mient Heidema en Gerben Bergsma, beiden deelnemers van het eerste uur, zijn inmiddels verslingerd aan de winterse competitie. “Hoewel we zeker in het begin regelmatig ontnuchterd raakten door onze ijskoude uitslagen, stemt de progressie ons hoopvol.”

winterzeilenSteeds beter

Hysterisch piepen de starthorloges. Door elkaar, chaotisch, zonder ritme, opgefokt. Een gesmoorde kreet, een ingehouden vloek, een laatste commando. Boeg aan boeg, boord aan boord, dringen de Valken om de beste plek. Een fok klappert, een schip deinst. In de laatste decimeters voor de startlijn nog een onverwachte vlaag. Dan het langgerekte sein van de starthoorn. Het geluid wordt ver weggedragen naar de lage oevers van het Heegermeer. We zijn weg. Hard en hoog kruisen we naar de bovenboei. Stil, sterk, geconcentreerd. We ronden het deinende baken als vijfde. We vliegen vervolgens vrij het voordewindse rak in.

Fokkemaat Mient voorin, dicht tegen het schot. De klauwval wat losser, de fok tot het uiterste uitgeboomd. Opletten! Omkijken. Opsturen om niet afgedekt te worden door diegenen die na ons komen. De val weer aan, de boom eruit. De onderboei komt reeds naderbij. Dan gijpen, opsturen, de schoten strak, uithangen en kruisend naar de finish, waar we de neus keurig als derde overheen drukken. We kijken elkaar aan en grijnzen. Het is het derde jaar van de wintercompetitie en er is nog steeds progressie!

Zeilen 12/2018

Wil je verder lezen hoe het winterwedstrijdzeilen eraan toegaat? En zou je ook wel wat winterzeiltips voor een open boot te weten willen komen? Je leest het in Zeilen 12/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto en foto: Laura Keizer, Annelies de Vries en José Schippers
Tekst: Gerben Bergsma

Tags: Last modified: 4 december 2018
Sluiten