Actueel

Zonder schade de storm doorgekomen? + weerupdate Henk Huizinga

10:33

Storm Ciara is achter de rug, met zondagmiddag en -avond als hoogtepunt. Afgelopen dagen hadden wij hier de nasleep van. En de volgende storm dient zich alweer aan, genaamd Dennis. Een trein van lagedrukgebieden die elkaar snel opvolgen doen Europa aan. Hoe komt dat nou zo? Hoe ontstaan die fronten? We belden weerman Huizinga voor meer uitleg.

Henk Huizinga​

“Storm Ciara heeft veel aandacht gehad, zeker nu we zware stormen een naam gaan geven. Door de wetenschap en krachtige rekenmodellen op weercomputers kunnen we dit tegenwoordig heel goed aan zien komen. Het lagedrukgebied moest zich nog ontwikkelen, en wij waren al in de ban van de storm. We waren er dus vroeg bij.​

Dat het een storm was werd ook duidelijk door code oranje. Die staan voor de windsnelheden die er gemeten worden: 90 km/u / 8-9 Btf. Maar gelukkig is de schade beperkt gebleven. Op Vlieland zijn de hoogste snelheden gemeten: 55+ knopen, met uitschieters tot 72 knopen. Wat het vooral grimmig heeft gemaakt was het koufront wat tegen de avond op kwam zetten. Waarin nog eens veel wind, onweer en neerslag zat. Dit was een som van teveel!​

De theorie: We hebben al een hele tijd Westelijke aanvoer, en dus wil het maar geen echt winter worden. In Noord-Amerika en Canada daarentegen is het behoorlijk koud. Aan de Amerikaanse Oostkust heeft zich eind vorige week een depressie ontwikkeld, met aanvoer van koude lucht van Noord-Amerika en warme lucht uit de Carieb (waar het nu rond de 35 graden is). Op de oceaan (ong. 50ste breedtegraad) zijn deze temperatuurverschillen tot een front met depressies gevormd en met hoge snelheid naar Europa verplaatst. Daarbij zijn er in de bovenlucht, in de jetstream, snelheden van zo’n 150-200 knopen bereikt. Dit is ook waarom er vliegtuigrecords zijn gebroken, van New York naar Amsterdam in 5 uurtjes thuis.

Buienradar.nl

Het kern van de storm is over Schotland gegaan, met op zee rond de 50 knopen gemeten. De jetstream is er ook de oorzaak van dat depressies in een front enorme snel kunnen uitdiepen. Daardoor ontstaan er grote luchtdrukverschillen ten opzichte van de hoge luchtdruk die zich op een zuidelijke breedte bevindt.

De volgende storm dient zich bijna weer aan, genaamd Dennis. Zoals het er op dit moment naar uitziet verwacht ik hier een minder heftig weerbeeld bij. De storm komt weer uit het westen, maart trekt nu richting IJsland. Het windveld zal daardoor wat verder van ons vandaan liggen.”

Rondje verzekeraars

Verzekeraar Univé zocht voor Zeilen.nl uit hoeveel schademeldingen ze na het weekend binnen hebben gekregen, specifiek op watersportgebied. Eén watersportschade is bij hun binnen gekomen, maar dat is wel meteen een hele behoorlijke. De melding werd gedaan voor een gezonken boot, schadebedrag 5000 euro. Al met al viel het met de gehele rekening voor deze storm erg mee. “We hebben weinig schadegevallen binnen gekregen. Voor het weekend vreesden we grote vreze, maar gelukkig viel dit ontzettend mee. Een zeer gemiddelde storm noemen we het dan ook.”

EOC Schepenverzekering kreeg afgelopen week ook weinig schadegevallen binnen “Het bleef maandag redelijk rustig. Het is gelukkig bij een aantal kleine beschadigingen door geknapte landvasten en gescheurde huikjes en tentdoek gebleven.”

Havens onderwater

Na storm Ciara zijn de havens van Oudeschild en Den Oever door de harde wind en hoogwater helemaal onder water gelopen. Het komt meerdere malen per jaar voor dat het water over de kades stroomt, maar blijft bijzonder om te zien. Bekijk hieronder de timelapse van de haven van Oudeschild op Texel.

Lees meer over de storm

Omslagfoto: Roos Bähr

Tags: , , , Last modified: 13 februari 2020
Sluiten