Nieuws

Replica Sjtandart nergens welkom

Russische kapitein tussen wal en schip

11:19

Kapitein Vladimir Martoes kan met zijn schip Sjtandart nergens naar toe. De Rus met Oekraïense vader is na zijn kritiek op Poetin niet meer welkom in zijn thuisland en nieuwe EU-sancties staan niet toe dat Russische schepen nog afmeren in Europese havens. Dus waar moet het fregat nu naar toe?

De Sjtandart lag in Port-de-Bouc, in de buurt van Marseille, om deel te nemen aan een maritiem festival in het nabijgelegen Sète. De festivaldirecteur hoopt dat het schip toch welkom gaat zijn, want anders zullen andere havens waarschijnlijk hetzelfde beslissen en de driemaster weren.

Iconisch schip

De Sjtandart is een replica van het eerste schip van de Baltische vloot van Rusland. Tsaar Peter de Grote ontwierp het schip, nadat hij in Nederland het scheepsbouwvak had geleerd. Het scheepstype was van groot belang gedurende de Grote Noordse Oorlog, waarin de Russen en Zweden vochten om het heerschappij over de Oostzee.

Replica met sociaal doel

In 1992 besloot Martoes de driemaster na te bouwen op basis van de summiere informatie die nog beschikbaar was. Zes jaar later, in 1998, ging het schip te water en sindsdien heeft het geschitterd op vele nautische evenementen, waaronder SAIL Amsterdam. Ook werd de Sjtandart ingezet als trainingsschip voor jongeren met zeilambities.

Hoe het nu verder moet met de replica is nog niet duidelijk. Door de coronacrisis vielen de inkomsten de afgelopen jaren al vies tegen en nu loopt Martoes tegen het probleem aan dat hij nergens welkom is.

Omslagfoto: © Bruno Girin/CC BY-SA 2.0

Tags: , Last modified: 14 april 2022
Sluiten