Actueel

Video: Wereldprimeur Bavaria C42 ‘terug naar ons DNA’

13:13

De Bavaria C42 werd op Boot Düsseldorf gepresenteerd. “Met deze boot gaan we terug naar het Bavaria-DNA,” zegt vertegenwoordiger van de werf Marcus Schlichting. “Sterk, comfortabel, ruim en efficiënt.” Voorlopig blijft de werf bij de formaten waar ze groot in is geworden. “Groter dan 57 voet gaan we voorlopig niet doen.” De C45, die naast de nieuwe 42-voeter staat, is er ook een van de nieuwe lijn. “Dat wil niet zeggen dat we niet doorgaan met de bestaande cruiser-lijn,” zegt Schlichting. “De komende twee jaar bestaan ze in elk geval nog naast elkaar.” Staan er nog meer modellen op stapel? Schlichting wil het eigenlijk niet zeggen, maar suggereert dat het een kleinere wordt. Tot in de zomer worden er zo’n achttien nieuwe C42’s gebouwd.

Vorm voor comfort

Anders dan de andere modellen van Bavaria is de nieuwe boot uitgerust met harde kimmen in het achterschip en een (heel kleine) V in de romp van het voorschip. (Wat heb je aan zo’n V-vormig voorschip? In het kort: pak je een golf, dan zakt de boeg het water in. Door de vorm van het voorschip neemt het drijfvermogen langzaam toe naarmate het voorschip verder in de golf zakt. Daardoor wordt de beweging langzaam geremd. Bij een vierkante boeg wordt de beweging veel sneller geremd; dat is veel minder comfortabel.)

Veel

Veel volume voorin, veel volume in de salon en veel volume achterin. De werf uit Giebelstadt is een van de weinige die letterlijk schrijft dat harde kimmen in de achterkant goed zijn voor meer binnenruimte. Die transparantie kunnen we waarderen. De boot is netjes in proportie, ook benedendeks. Er is slaapruimte voor in elk geval zes personen en in de salon kunnen eventueel nog twee slapen. De navigatietafel – ja, een echte navigatietafel – heeft een bijzondere plek gekregen: tegen het hoofdschot aan bakboord. Uiteraard treffen we, zoals het een Bavaria betaamt, een bijzonder goed uitgeruste kombuis. De boot is verkrijgbaar vanaf 191.059 euro (incl. 21% btw). De beelden:

Specificaties Bavaria C42

Lengte: 12,38 m
Breedte: 4,29 m
Diepgang standaard: 2,10 m (1,70 m optie)
Waterverplaatsing: 9,68 m3
Zeiloppervlak: 100,6 m2

Nog meer wereldprimeurs bekijken?

Wereldprimeur Contest 55CS
Wereldprimeur Saffier 27
Wereldprimeur Hallberg Rassy 40C
Wereldprimeur DragonFly 40

Tags: , , Last modified: 29 januari 2020
Sluiten