Actueel

Video: orka vernielt roer van zeilboot in Spanje

19:30

Wetenschappers staan voor een raadsel, want hoe kan het dat orka’s boten aanvallen bij de Spaanse en Portugese kust? De afgelopen periode hebben de dieren vanaf Gibraltar tot Galicië watersporters lastiggevallen waarbij schepen werden beschadigd en bemanningsleden gewond raakten. Over deze voorvallen kwamen de laatste tijd diverse meldingen binnen.

De Spaanse maritieme autoriteiten waarschuwen schippers om afstand te bewaren. Zeilers laten weten dat dit lastig is, omdat het erop lijkt alsof de orka’s, ook wel zwaardwalvissen genoemd, ze achtervolgen. Biologen die een groep van de dieren in de Straat van Gibraltar volgen, lieten weten dat ze wel vaker nieuwsgierig zijn, waardoor ze vaak dichtbij boten komen en soms zelfs het roerblad aanraken maar nooit met zoveel kracht en energie als bij de afgelopen gebeurtenissen.

Ongebruikelijk en zorgwekkend

Inmiddels zijn er al meerdere getuigenverklaringen van aanvallen bekend. In The Guardian is te lezen dat sommige watersporters hebben gezegd dat er wel een uur lang tegen hun boot aan werd gebeukt. Wetenschappers zijn het erover eens dat dit hoogst ongebruikelijk en zorgwekkend is. Het is te vroeg om vast te stellen hoe dit komt, maar het zou kunnen dat de beesten zich bedreigd voelen en stress ervaren.

De laatste aanval deed zich vrijdagmiddag 11 september bij Corunã voor. Een jacht van elf meter lang was onderweg naar Groot-Brittannië toen een orka het achterschip meer dan vijftien keer ramde. “Hierdoor raakte de boot stuurloos en moest ze terug naar de haven in Spanje worden gesleept”, zegt de eigenaar tegenover de The Guardian.

Verloren roer

Een schipper van een Franse zeilboot meldde op 30 augustus aan de Spaanse kustwacht dat ze werden aangevallen door orka’s. Kort daarna verloor het Spaanse jacht Mirfak een deel van een van de roeren na een botsing met de beesten. In de onderstaande video kun je bekijken hoe de orka het roer van de zeilboot vernielt.

Omslagfoto: digicla/CC BY-SA 2.0

Tags: , , , , Last modified: 17 september 2020
Sluiten