Actueel

Dit zijn de versoepelingen voor de zeilvaart

13:33

Onlangs heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekendgemaakt dat er meer verruiming mogelijk is binnen de zeilvaart. Deze uitzonderingspositie voor de zeilvaart stoelt op de gedachte dat het een sport is. Zo kunnen zeilschepen weer vol bezette dagtochten gaan varen en bovendeks hoeft er geen afstand bewaard te worden en is er geen mondkapje verplicht. Benedendeks hoeft er ook geen afstand bewaard te worden, maar is een mondkapje wel verplicht.

Wat de schippers verder voor ogen moet houden, is dat de horeca-service tijdens het zeilen niet open mag zijn. Er is een verschil tussen wat mag tijdens het sporten (zeilen) en het niet meer sporten (horeca-activiteiten). Zodra de bar open is, na aanmeren, gelden dezelfde regels als die de horecabranche moet naleven. Dus dat mensen in elk geval 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, als zij niet uit een huishouden bestaan. Tijdens het uitoefenen van de zeilsport mogen de opvarenden wel eten en drinken, maar de bar als verzamelpunt is verboden. Het protocol voor de Dagtochten zeilvaart vind je hier op de website van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ).

Meerdaagse zeiltochten

Voor schepen die meerdaagse zeiltochten verzorgen, geldt dat de horeca-activiteit (slapen en eten) de capaciteit aan boord bepaalt. Ook bij deze tochten wordt het zeilen zelf als sport gezien en zijn dezelfde regels van kracht als tijdens de dagtochten. Het protocol voor de Meerdaagse zeiltochten vind je ook hier op de website van de BBZ.

Lees ook: Hollandsche Zeilvloot luidt op indrukwekkende wijze het noodsignaal

Tags: , , , , , Last modified: 14 juli 2020
Sluiten