Actueel

Vendée Globe-update: PRB gezonken, schipper Kévin Escoffier gered

14:51

IMOCA 60 PRB eerder in de race.

Kévin Escoffier vaart in de middag van 30 november op 850 mijl van Kaapstad in een groepje van vier boten. Zijn oudere boot uit 2009 heeft meerdere refits achter de rug en met de geïnstalleerde foils is de boot erg snel. Ook al vaart Escoffier (40) zijn eerste Vendée Globe, hij is geen onbekende op dit stuk van de Oceaan. Hij is houder van het Jules Verne-record (snelst rond de wereld met bemanning) en was onderdeel van Dongfeng Race Team, dat de laatste Volvo Ocean Race won. Kévin’s bijnaam is Mister Fix It vanwege zijn technische vaardigheden en zijn drive bij het herstellen van allerlei soorten schade op boten.

Bizar schouwspel

Kévin Escoffier

Met hoge golven en dertig knopen wind voltrekt zich een bizar schouwspel voor Kévins ogen. Na een van de vele nosedives (de boeg duikt het water in) staat de boeg opeens negentig graden omhoog. Door een breuk vlak voor het mastschot bestaat de boot opeens uit twee delen. Kévin is op dat moment in de kuip. Hij kan nog net een bericht sturen: “Ik ben aan het zinken. Het is geen grap. Mayday.” Dan vult het schip zich met zout water en valt alle elektronica uit. Binnen enkele seconden staat het water tot aan het kajuitdak. Een volgende golf spoelt Kévin uit de kuip. Hij weet het reddingsvlot achterop het schip te activeren en de EPIRB gaat automatisch af. Het schip is al snel verdwenen. Dan volgt een periode van grote onzekerheid voor de zeiler. Ondertussen wordt een reddingsoperatie opgestart. Yes we Cam! is het dichtst in de buurt en schipper Jean le Cam krijgt de op basis van drift uitgerekende positie van het vlot. Hij vindt de drenkeling, wisselt enkele woorden met Escoffier (“Ik kom terug”) en vaart door om zeil te minderen.

Zoektocht

IMOCA 60 Yes we Cam!

Bij terugkomst op de positie van de ontmoeting kan hij het reddingsvlot met Kévin erin niet meer vinden. De nacht valt en nu worden ook Yannick Bestaven, Sébastien Simon en Boris Herrmann naar het zoekgebied gestuurd. De spanning loopt op, Escoffier is onvindbaar. Dan ziet Jean le Cam vanaf het dak van zijn boot de reflectie van een schijnsel op een golf. Het is de lamp van Kévin. Opnieuw hebben de twee contact. Escoffier vraagt of hij zo weer terugkomt maar Jean roept dat hij hem meteen wil meenemen. Kévin kan de toegeworpen reddingsband pakken en komt via de spiegel aan boord. De redding is geslaagd, een leven gered. Het bericht verspreidt zich razendsnel over de wereld en brengt een zucht van opluchting. Op de video’s hieronder vanaf Yes we Cam! zien we Kévin lachen en huilen.

Jean Le Cam

Jean le Cam

Le Cam lag vierde in de Vendée Globe toen hij zijn koers verlegde naar Escoffier. In 2006 was het de oranje PRB met Vincent Riou als schipper die hem kwam redden nadat hij was omgeslagen bij Kaap Hoorn, een incident waar de vrolijke Jean direct aan refereerde toen hij Kévin eenmaal aan boord had. De gezonken boot had tijdens twee eerdere edities van de Vendée Globe de race moeten verlaten op het traject voor Kaap de Goede Hoop. Deze keer is het definitief.

Als abonnee lees je de achtergrond verhalen van de verschillende Vendee Globe zeilers. Word abonnee.

Tip: Vergeet bij onderstaande video’s de Engelse ondertiteling niet aan te zetten.

Omslag: screenshot video Onboard video – Rescue of Kevin
ESCOFFIER (PRB) by Jean LE CAM | YES WE CAM! – 01.12 (2)

Tags: , , , , Last modified: 16 december 2020
Sluiten