Actueel

Vendée Globe: (ex-)raceleider APIVIA heeft schade aan foil

12:00

APIVIA met aan boord Charlie Dalin, die sinds 23 november als de nummer één in de Vendée Globe voer, heeft schade opgelopen aan de bakboord foil. Tijdens het zeilen op de zuidelijke Indische Oceaan, ongeveer 900 mijl ten zuidwesten van Tasmanië, hoorde Dalin op maandag 14 december een hard geluid. Hij vertraagde onmiddellijk de snelheid om de situatie te beoordelen en zocht contact met zijn technisch team.

Op het moment van het geluid voer Dalin 17 tot 19 knopen. Bij de eerste inspectie merkte de APIVIA-schipper op dat het systeem van zijn foil beschadigd is, maar hij constateerde geen binnendringend water. Hij en zijn team bekijken de ernst van de schade en de reparatieopties.

Inmiddels is Dalin teruggezakt naar een derde plaats in het klassement. Thomas Ruyant (LinkedOut) en Yannick Bestaven (Maître Coq IV) zijn hem voorbijgegaan. Zal Dalin zijn schade goed kunnen repareren en weer voluit kunnen racen? Eerder moesten al zes deelnemers de Vendée Globe vanwege (grote) problemen aan boord verlaten.

Klik hier voor de tracker.

Ook Klaas Wiersma bespreekt in een video-update de averij van APIVIA:

Zie ook: Video-update: Noodlot slaat hard toe in de Vendée Globe

Omslagfoto: Yvan Zedda/Alea

Tags: , , , , , , Last modified: 16 december 2020
Sluiten