Actueel

Van klappersensor tot opblaasantenne: DAME Design Awards 2018

14:47

De grootste handelsbeurs voor pleziervaartuitrusting ter wereld, METSTRADE, kortweg METS, is van start gegaan. Bij de opening van de driedaagse beurs in de RAI werden de DAME Design Awards 2018 uitgereikt. Integrel, een slim en efficiënt systeem dat een losse generator overbodig maakt, won de verkiezing. De inzendingen waren uiteenlopend en de prijswinnaars bijzonder. Wat viel er in de prijzen en zien we het komende jaar terug in de winkel?

Hoge standaard

Van de door de fabrikant ingezonden producten worden door de jury ingedeeld in zes categorieën. Daaruit worden producten genomineerd en van die genomineerden kan er per categorie eentje winnen. Dit jaar werd er in de categorie Haven- en werfuitrusting & bootbouwbenodigheden geen winnaar uitgeroepen, omdat de jury vond dat de kwaliteit van de inzendingen niet strookte met die van de overige categorieën. Van de categoriewinnaars wint er vervolgens een de DAME Award. De categorieën hebben we vrij vertaald vanuit het Engels.

Klappersensor

Categoriewinnaar Elektronica & software: Spinlock Sail Sense. Een sensor die je op je zeil kunt naaien en die je via Bluetooth uit kunt lezen. De sensor slaat aantal bewegingen, uren blootstelling aan uv en laatst-uitgelezen locatie op. Voor wedstrijdzeilers die slechts met zeildoek in topconditie willen zeilen een uitkomst, maar ook voor toerzeilers interessant om de staat van je zeilen goed in te kunnen schatten.

Strakke lichtknop

Categoriewinnaar Interieuruitrusting: Vimar Electronic Switch. Een gestileerde touch-schakeling voor verlichting en zonwering die je kunt integreren in automatische boordsystemen. Geschikt voor extra grote en superjachten.

Pop-up kaapstander

Categoriewinnaar Dekuitrusting, zeilen & tuig; Harken Mooring Winch. Een elektrische lier, speciaal om landvasten mee door te halen. Te verwerken in een flush dek en zelfs voorzien van verlichting voor gebruik bij nacht. Voor iedereen die wel eens moeite heeft om een landvast door te halen en natuurlijk voor de grotere motor- en zeiljachten waarbij dat sowieso zwaar werk is.

Anti-jeuk wetsuit

Categoriewinnaar Kleding & bemanningsaccessoires: Rooster Exofleece. Een wetsuit dat niet van neopreen, maar van dun fleece gemaakt is, waardoor voor zeilers met een neopreen-allergie uitslag of jeuk verleden tijd is.

Opblaasantenne

Categoriewinnaar veiligheidsuitrusting: Shakespeare Galaxy INFL8. Een opblaasbare noodantenne voor de marifoon. Met een versterking van 3 dB. Da’s 2 dB meer dan bij veel andere compact op te bergen noodantennes.

Drie vliegen in één klap

Categoriewinnaar Apparaten, voortstuwing, mechanische & elektrische systemen en tegelijkertijd winnaar van de DAME Design Award 2018 is de Integrel van Triskel Marine. Geen sexy ding waarvan de functie zonder meer duidelijk is en een stukje techniek dat zich niet gemakkelijk uit laat leggen.

We proberen het toch. In het kort: Integrel is een systeem dat op een slimme manier gebruik maakt van de overcapaciteit van de scheepsmotor om de accu’s te laden. Die overcapaciteit is capaciteit die de motor wel levert, maar die de scheepsschroef niet kan opnemen. Capaciteit die anders verloren zou gaan, wordt nu dus door een dynamo gebruikt om de accu’s op te laden. Dat levert drie vliegen in één klap. De motor draait efficiënter en dat levert nog energie op ook, waardoor je geen aparte generator meer nodig hebt. Volgens de fabrikant moet het systeem een brandstofbesparing van zo’n 25 procent opleveren. Geschikt voor boten waar je anders een aparte generator op zou hebben gezet.

Over de toonbank

De fabrikanten tonen op de beurs hun nieuwe producten aan potentiële importeurs, distributeurs, leveranciers en midden- en kleinbedrijf. Het gros van de nieuwe producten die we in de watersportwinkel kopen, komen via de METS (Marine Equipment Trade Show) in de consumentenverkoop terecht. Alle hallen van de RAI zijn gedurende de driedaagse METS gevuld met meer dan 1500 exposanten vanuit landen over de hele wereld.

 

Tags: Last modified: 16 november 2018
Sluiten