Nieuws

DAME Design Award: van noodbaken tot demontabele accu

De Ocean Signal RescueME PLB3 AIS is uitgeroepen tot winnaar van de DAME Design Awards

12:00

De Ocean Signal RescueME PLB3 AIS is uitgeroepen tot winnaar van de DAME Design Awards. Het noodbaken is een kruising tussen een EPIRB en een AIS-noodbaken, voor persoonlijk gebruik, in klein formaat. Het baken werd tot winnaar verkozen uit 48 genomineerde producten. De jury zegt: ‘Zoveel verschillende technieken, gecombineerd in zo’n klein apparaat; tot in de kleinste details aandacht voor het ontwerp en de vastberadenheid en ambitie van fabrikant Ocean Signal om hun producten te verbeteren voor een betere overlevingskans; dat maakt de RescueME PLB3 AIS Personal Locator Beacon de winnaar van de DAME Design Award 2022.’

De RescueME PLB3 alarmeert de hulpdiensten via het satellietsysteem cospas-sarsat, waar ook ter wereld het baken is geactiveerd. Dat noodsignaal komt echter niet binnen bij eventuele omliggende scheepvaart, die vaak veel sneller ter plaatse kan zijn. Daarom is er in de PLB3 ook een AIS-baken opgenomen, dat als AIS-target op de plotter van scheepvaart in de omgeving verschijnt, zodat zij direct kunnen starten met zoeken. De PLB3 is bovendien in staat om de verzender te laten weten of het noodsignaal is ontvangen met behulp van de zogenoemde Return Link Service. Daarnaast is het met behulp van een smartphone te testen.

Nieuwe prijs: DAME Environmental Design Award

Voor het eerst is dit jaar een Environmental Award uitgereikt. Winnaar Aceleron Essential is een Lithium-IJzerfosfaat (LFP) accu, waarvan eventuele defecte cellen of onderdelen kunnen worden vervangen. ‘We moeten af van de onwelkome gewoonte om een product in zijn geheel te vervangen als er maar een klein onderdeel defect is,’ zegt de jury. ‘In een wereld waar meer en meer op batterijen en accu’s draait, is het goed om een duurzame weg in te slaan.’ De meeste delen van de Aceleron Essential kunnen worden vervangen of ge-upgrade.

Overal verbonden

In de categorie Elektronica & Software gaat de prijs naar Raymarine’s YachtSense Link 4G, een multifunctionele router die dient als netwerk-brein aan boord. De router regelt zowel wifi, 4G-internet (met simkaarten), als communicatie met en tussen alle smart-apparatuur aan boord. Een totaaloplossing om verbonden te blijven aan boord.

Hoe duurzaam bouw ik?

In de categorie Marina, Werf & Bootbouw gaat de prijs naar MarineShift 360 Lifecycle Assessment tool, een applicatie om per boot of bootonderdeel te controleren hoe duurzaam het maken of bouwen ervan is. Voor als je duurzaam en efficiënt wilt bouwen.

Loopplanktrap

In de categorie Dekuitrusting, Tuig & Zeilen gaat de prijs naar de Arya, een loopplank annex trap om van boord te kunnen komen. Is de kade nogal laag en de loopplank eerder een glijbaan dan geschikt om op te lopen? Dan kun je de hypermoderne plank met een druk op de knop omzetten naar treden. Niet geschikt voor het gemiddelde formaat zeiljacht.

Voor als er een luchtje aan zit

In de categorie Kleding & Accessoires wint de Rooster Aquafleece Robe, een wind- en waterdichte voor-na-het-surfen-jas met uitneembare fleece voering. Handig voor als je weer eens met je zoute wetsuit in je jas bent gestapt.

Efficiëntie 3.0

In de categorie Machinerie, Voortstuwing, Mechanische en Elektrische Systemen & Toepassingen wint Integrel, the Next Generation. De eerste versie van Integrel, een systeem om maximale efficiëntie uit een verbrandingsmotor te halen, won al eerder een DAME Design Award. Nu is dezelfde technologie toegepast in combinatie met elektromotoren, om samen een zeer efficiënt brandstof-elektrisch systeem te vormen.

Speciale vermelding

Of misschien is ‘eervolle vermelding’ een betere vertaling – is er voor maar liefst dertien producten. Kort: Icom IC-M510E marifoon met AIS en smartphone-connectie, Sailmon Max Mini tracker voor live bijhouden prestaties, Aqua superPower havenlaadpaal, Facnor FXe elektrische code 0-roller, Karver Sharing Center voor delen van 3D-printbare dekbeslagmodellen, Karver Jammer Staysail-kit voor spannen kotterfok, Seaview Progress Rollable Boat Hook voor makkelijk opbergen pikhaak, WIP X-Over Eco Cork gerecyclede watersporthelm, ACR GlobalFix V5 AIS EPIRB (soortgelijk als de winnaar, maar dan groot, voor de boot), Regatta Safelock – soort borgmoer voor je reddingsvest CO2-patroon, Secumar FURIO low profile impact- en reddingsvest in één, Seakeeper Ride automatische (speedboot)trimflappen en de ZF POD 4600, een chique pod-aandrijving voor luxejachten.

Niet goed genoeg? Geen award

In de categorie Interieuruitrusting is dit jaar geen prijs uitgereikt, omdat de jury vond dat het niveau niet strookte met dat van de inzendingen in de andere categorieën.

DAME Design Award

De jury van de DAME Design Award bestaat uit negen professionals uit de watersportindustrie, die onder leiding van jachtontwerper André Hoek de genomineerde producten aan een grondig onderzoek onderwerpen. De DAME Design Award wordt uitgereikt op de METStrade, ‘s werelds grootste vakbeurs voor de watersportindustrie. De redactie van Zeilen gaat op de METS altijd op zoek naar de nieuwste relevante producten, die je in de seizoenen erop in de watersportwinkel kunt verwachten.

Tags: Last modified: 23 november 2022
Sluiten