Actueel

Nu in Zeilen: Een reddingsvlot huren of kopen?

15:00

Je hoopt nooit een reddingsvlot nodig te hebben, maar in noodsituaties hangt je leven ervan af. Het is belangrijk dat je reddingsvlot altijd naar behoren werkt. Wat is nu de voordeligste keuze: een vlot huren of kopen?

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om je reddingsvlot te laten keuren. Sterker nog, het is niet eens verplicht om als recreant een reddings­vlot aan boord te hebben. In veel andere landen, zeker in de landen rondom de Middellandse Zee, ben je wel verplicht een gekeurd vlot aan boord te hebben dat voldoet aan de moderne normen (ISO 9650 internationale regelgeving vanaf 2005 voor eisen aan reddingsvlotten van plezier­ jachten). Mocht je een boot in het buiten­ land kopen of verkopen, dan is dat altijd inclusief up­-to-­date reddingsvlot.

Vlot kopen

Zeker op zee geeft een reddingsvlot aan boord een veilig gevoel. Veel booteigenaren schaffen om die reden dan ook een reddingsvlot aan. Nu koop je al een vlot voor 500 à 600 euro, maar er zijn ook vlotten van rond de 1500 euro op de markt. Dat forse prijsverschil zit ’m niet alleen in de naam – voor een gevestigde naam betaal je meer dan voor een minder bekend merk – maar vooral in het materiaal en de eigenschappen. Zo is een vlot met vast dak minder kwetsbaar dan een tent met ritsen.
De vlotten die Peerbolte Lifesaving verkoopt, kosten 800 tot 1000 euro: hoe meer personen, hoe duurder het vlot. Qua materiaal zijn deze vlotten vergelijkbaar met de bekendere merken. Het is vooral belangrijk om te kijken waar gezeild wordt en wat er daarom in het reddingsvlot aanwezig moet zijn. Hoe uitgebreider het pakket, hoe hoger de aanschafwaarde en hoe hoger later de keuringskosten, omdat er dan meer vervangen moet worden.

Zeilen 06/2020

Wat is de voordeligste optie? Welke ISO-normen gelden er? En wil je praktische tips te weten komen? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 24 juni verkrijgbaar in de winkel.

 

 

Omslagfoto en foto: MKB Watersport
Tekst: Bertine van Dijk

 

Tags: , , , , , Last modified: 28 juni 2020
Sluiten