Actueel

Team Dutch Wave wint open Nederlands Kampioenschap Matchracen

17:12

Het Nederlandse team Dutch Wave wint het open Nederlands Kampioenschap Matchracen. In de finale moest Dutch Wave het opnemen tegen het eerst geplaatste Poolse team, Szymon Jablkowski. Het team dat als eerste drie wedstrijden wint, heeft gewonnen. Na een verlieswedstrijd wint team Dutch Wave twee keer. Hierna wisten de Polen weer een match te winnen, 2-2. Team Dutch Wave weet met amper nog wind nét als eerste de neus over de finishlijn te duwen en daarmee behaalde de 22-jarige schipper Jelmer van Beek, Rob Sprij (26) en Wietse Pijlman (24) de titel.

Open Nederlands Kampioenschap Matchracen

Twaalf teams afkomstig uit Duitsland, Brazilië, Polen, Denemarken en Nederland raceten tegen elkaar in de Elliot 6M. Een oud olympische boot met spinnaker. Dit matchracen, van 15 tot 17 september, was onderdeel van het Delta Lloyd Open Dutch Championship in Medemblik.

We zijn een solide team. Met deze jongens zeilen is altijd een plezier

– Jelmer van Beek

Altijd vertrouwen

“Dit is een mooie bekroning na een jaar hard werken. Vorig jaar was dit evenement de start van Team Dutch Wave,” vertelt Jelmer van Beek blij. “We zijn nu een jaar verder waarin we onder andere Duits en Nederlands kampioen werden. We zijn een solide team. Met deze jongens zeilen is altijd een plezier en ook bij achterstand is er altijd vertrouwen in elkaar en weten we weer terug te komen.”

Dutch Wave is in 2016 opgericht als matchrace team door oud zeilers van de Team Heiner Talents. Dit onder leiding van Jelmer van Beek. Het doel is om deel te nemen aan de Professionele World Match Racing Tour. Deze tour heeft in het verleden uitgewezen vele succesvolle Volvo Ocean Race- en Americas Cup zeilers klaar te stomen.

Speciaal voor de Nederlandse titelstrijd deden er bij deze race twee teams van Dutch Wave mee. Het andere drietal bestond uit Niek de Boer (25), Maarten Smit (22) en Wouter Slaman (30). Zij eindigde op de zesde plek in het klassement.

Stortregen

Vrijdag en zaterdag vonden de kwalificaties plaats. Vrijdag waren er ideale omstandigheden dankzij de stabiele wind. Zaterdag was een ander verhaal; een dag vol regen die met bakken uit de hemel kwam vallen. Dutch Wave wist deze twee dagen dertien overwinningen te behalen en verloor drie wedstrijden. Met deze prestaties kwam zij de kwalificatie goed door en mocht het team zich klaar maken voor de halve finales.

De Nederlandse boot van Dirk-Jan Korpershoek was tijdens deze halve finale de tegenstander. Vorig jaar verloor Dutch Wave nog van dit team. Dit jaar ging die vlieger níet op en werd het na een overwinning van 2-0 tijd voor de grand finale.

Coverfoto: Klaas Wiersma Media

Tags: Last modified: 20 oktober 2017