Actueel

Team Dutch Wave in top 25 Match Race wereldranglijst

10:30

Team Dutch Wave

Het Nederlandse team Dutch Wave stijgt naar de 21ste plaats op de Match Race wereldranglijst. Het is voor het eerst dat een Nederlands team is doorgedrongen tot de top 25 sinds Roy Heiner in 2000. Matchracen is een extreem competitieve vorm van wedstrijdzeilen.

Dutch Wave is in 2016 opgericht als matchraceteam door oud-zeilers van de Team Heiner Talents. Dutch Wave staat onder leiding van Jelmer van Beek. “Dat we nu op deze plek staan, is een bevestiging dat we op de goede weg zijn,” zegt schipper Van Beek. “Maar we willen meer en hoger. We hebben een mooie zomer voor de boeg met veel races. Over twee weken gaan we richting Polen voor de eerste wedstrijden van het seizoen.’’

Het doel van Dutch Wave is deelnemen aan de Professionele World Match Racing Tour. Deze tour heeft in het verleden bewezen vele succesvolle Volvo Ocean Race- en America Cup-zeilers voort te brengen.

Team Dutch Wave.

Team Dutch Wave in actie. (c) Van Beek.

Nederlands succes

Naast Dutch Wave staan er nog twee Nederlandse teams in de top 100 van de Match Race wereldranglijst. Sailing Team NL van Pieter-Jan Postma staat op plek 46 en Opportunity Match Race van Dirk-Jan Korpershoek op nummer 69. Het team van Floris de Wit staat op plek 101, nét buiten de top 100.

Deze posities van de Nederlandse teams zijn onder andere te danken aan de Dutch Match and Team Race Association (DMTRA), een vereniging die sinds vijf jaar diverse evenementen in ons land organiseert.

Eén tegen één

Matchracen is een discipline in de zeilsport waar teams één tegen één de strijd met elkaar aangaan. Het is een zeer competitieve vorm van wedstrijdzeilen waarbij het meest slimme en tactische team in het voordeel is. De pre-start is vaak een beslissende fase voor het verloop van een wedstrijd. De tegenstanders proberen binnen vier minuten de beste positie te krijgen aan de startlijn. Het team dat voorop ligt, heeft het voordeel om de tegenstander te controleren. In driekwart van de gevallen is het team dat start met de controle, tevens de winnaar. De boot die als eerste de finishlijn heeft doorkruist, heeft gewonnen. In 1851 was de America’s Cup de eerste wedstrijd die op deze manier werd gevaren.

Team Dutch Wave.

(c) Van Beek.

Lees ook: Team Dutch Wave wint open Nederlands Kampioenschap Matchracen

Omslagfoto: Van Beek

Tags: , Last modified: 16 april 2018
Sluiten