Actueel

‘Sneeuwpop’ aan dek tijdens Bontekoerace

17:59

Het laatste weekend van oktober gingen 35 schepen de strijd met elkaar aan tijdens de Bontekoerace. Onder andere tjalken en klippers betraden het strijdveld op het Markermeer bij Hoorn. Het was een mooie en oergezellige 27ste editie. Zaterdag, op wedstrijddag één, werd de eerste ‘sneeuwpop’ ooit gemaakt gedurende dit hardzeilevenement.

Er werd voor het weekend van 27 en 28 oktober al koud weer voorspeld, maar dat er daadwerkelijk een ‘sneeuwpop’ op het dek van de Varg zou worden gemaakt overtreft de verwachtingen. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de Bontekoerace is dit voorgekomen. De vloot kreeg te maken met alle weertypes: hagel, zon, véél zon en van een flinke wind tot geen wind.

De burgemeester in actie

Zeilen sprak met Frederik van Steenbergen en Otto Klaren van de Bontekoecommissie. Kort samengevat vinden de mannen de afgelopen editie ‘geweldig’ en ‘geniaal’.

“De twee dagen zijn we geconfronteerd met alle soorten weer,” zegt Otto, die zelf op een rubberboot voer om een oogje in het zeil te houden. “Vooral zondag waren de condities uitstekend met een goede windkracht vier. Voor de wat grotere schepen was dit prettig. Wat ook leuk is, is dat burgemeester Jan Nieuwenburg dit jaar voor de eerste keer meezeilde. Hij voer mee op tweemastklipper Josina Elisabeth en heeft zich uitstekend vermaakt. Het was goed merkbaar hoe hard het werken is om zo’n schip rond de wedstrijdbaan te krijgen. De burgemeester heeft een echt zeilhart.”

Waar is dat feestje?

Naast de hardzeilwedstrijden staat de Bontekoerace bekend om de gezelligheid. In de haven van Hoorn vonden diverse activiteiten plaats. Frederik, die zelf ook meezeilde op de Lemsteraak De IJsvogel. “Bij deze wedstrijd staat ook de gezelligheid centraal. Het gaat hier iets minder op het scherpst van de snede. Tot diep in de nacht wordt er gefeest. Het gaat bij ons ook om de atmosfeer. Het is het laatste weekend van de bruine vloot ter afsluiting van het vaarseizoen, voor de winter begint en daardoor ook extra ontspannend.”

Zaterdagavond trad Dennis Burke, Rythm & Soulband op. En ook zondag tijdens de prijsuitreiking in Café ‘t Schippershuis was het een gezellige aangelegenheid. De prijzen werden uitgereikt door de burgemeester.

(c) Regina van Raalte

Uitslagen

Twee dagen zeilden ruim dertig teams mee in de Bontekoerace. In vijf verschillende klassen werd er gestreden: Tjalken, Klippers, Visserij/Botters, Snelle ‘Vissers’ en Klassiek (“oud en van hout of staal”).

Het is ook voorgekomen dat een schip op beide dagen niet is gefinisht. “Dat heeft te maken met het feit dat de deelnemers binnen een uur nadat de eerste over de finishlijn is gekomen, ook gefinisht moeten zijn,” legt Otto uit. “Door omstandigheden wil dat weleens niet lukken, maar dan hebben de teams wel gewoon flink gezeild die dag.”

Tjalken
1. Lotus
2. Pelikaan
3. Zwarte Haan

Klippers
1. Eensgezindheid
2. Broedertrouw
3. Avontuur

Visserij/Botters
1. HN56 Brakzand
2. MK63
3. VD172

(c) Regina van Raalte

Snelle ‘Vissers’
1. De IJsvogel
2. Bibber
3. Witte Swaen

Klassiek
1. Varg
2. Thor

Klik hier voor de volledige uitslagen van de Bontekoerace 2018.

 

Omslagfoto: Regina van Raalte

Tags: , , Last modified: 30 oktober 2018
Sluiten