Nieuws

Zeiler (79) overleden in Markermeer

Tijdens het lossnijden van fonteinkruid uit zijn schroef verdween de man onder water

16:03

Een man probeerde op woensdag 7 september op het Markermeer fonteinkruid uit zijn schroef los te snijden, toen hij onder water verdween en niet meer bovenkwam. Na een grote zoekactie werd de 79-jarige Deventenaar een dag later gevonden.

Rond 14.30 uur waren de man en zijn vrouw aan het zeilen op het Markermeer, toen het schip vast kwam te zitten in fonteinkruid. Deze waterplant vormt met name in het Markermeer, IJmeer en Gooimeer een probleem, aldus de KNRM.

De man ging het water in om het fonteinkruid los te snijden, wat goed ging, vertellen zijn dochters aan De Stentor. Echter, de klus was nog niet volledig geklaard dus ging hij – vermoeid – opnieuw het water in. Wat er toen precies gebeurde is onduidelijk, maar de zeiler verdween onder water en kwam niet meer boven. De dochters noemen een hartstilstand, een hypo van diabetes of een flauwte als potentiële oorzaak.

Zijn vrouw lichtte de hulpdiensten in, die tien minuten later ter plaatse waren. Met sonar, een SAR-helikopter, een politiehelikopter en een vliegtuig is er gezocht. Toen de avond viel werd de zoekactie gestaakt. De volgende avond werd het lichaam van de man gevonden, enkele honderden meters verderop in het Markermeer.

Beeld: (c) KNRM

Tags: , Last modified: 19 september 2022
Sluiten