Actueel, Wedstrijden

432 boten varen 24 Uurs Zeilrace

10:05

foto Klaas Wiersma

Ondanks de zomervakantie trekt de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace 2018 dit jaar 432 inschrijvingen. De komende dagen bereiden de teams zich voor op de start vanuit veertien havens langs het IJsselmeer en Markermeer. Vanaf vrijdagavond 24 augustus gaan ze een etmaal op jacht naar zoveel mogelijk mijlen langs vastgestelde rakken. De deelnemers in de ORC-wedstrijdklassen varen voor het eerst verplicht met track & trace, wat de strijd intenser maakt.

“Dankzij het track & trace-systeem wordt de wedstrijd voor de teams en de thuisblijvers nog spannender,” zegt Klaas-Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs Comité. “Ze kunnen continu real-time checken wie waar zeilt.” De inschrijving is inmiddels gesloten, dus de teller blijft op 432 inschrijvingen staan. “Dat is een respectabel aantal,” vertelt Kroon. “Met 200 boten is dit al een leuk spel, dus we zijn blij dat zich 432 teams hebben gemeld.”

Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

(c) Klaas Wiersma

54ste editie

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 54ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij zeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in 24 uur zoveel mogelijk mijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het uiteindelijke resultaat.

Dat smaakt naar meer

Aanstaande vrijdagavond klinken in de veertien starthavens tussen 19.00 en 20.00 uur vier keer de startschoten. De gehele vloot is opgedeeld in vier verschillende groepen, die elk een kwartier starttijd krijgen. Traditiegetrouw zal de burgemeester van Medemblik, Frank Streng, voorafgaand aan de start in Medemblik soep uitdelen aan de deelnemers die daar aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace beginnen.

Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

(c) Klaas Wiersma

Onder de 432 deelnemers, starten meerdere titelverdedigers, zoals schipper Couperus met zijn Dehler 41 Endorphin. Hij won eerder tweemaal op rij de ORC 1-klasse. In de ORC 2 zal schipper Koninkx proberen om met zijn Varianta 37 Team SailSelect de titel te prolongeren. In de VKSJ-klasse gaat schipper Visch met zijn Maasdiepkruiser EG vd Stadt Carmagnole als titelverdediger van start. Bij de Ronde- en Platbodems is de Groote Beer van de familie Rootselaar opnieuw van de partij. Vorig jaar werd deze lemsteraak na tien jaar afwezigheid uit de mottenballen gehaald. Met de kleinzoon van wijlen eigenaar Tim van Rootselaar als nieuwe schipper pakte dit team direct de winst. Dat smaakte naar meer, dus de Groote Beer is ook dit jaar weer van de partij. Tot slot keert de Albin VEGA Turn the Tide van schipper Opijnen terug aan de startlijn. Dit team won vorig jaar de FPC-klasse.

Omslagfoto: Klaas Wiersma

Tags: , , , Last modified: 22 augustus 2018
Sluiten