Actueel

DNA van bloedverwanten geeft vermiste zeelieden een identiteit

18:00

Op 30 mei 1953 spoelde er iemand aan op de Boschplaat, aan de oostzijde van waddeneiland Terschelling. Nu, 66 jaar later, heeft deze man eindelijk een identiteit gekregen. Al die tijd lag het lichaam in Graf 02 op begraafplaats Longway bij West-Terschelling. Vanaf nu kan er een naam op de steen komen. Hopelijk gaat hetzelfde gelden voor nu nog honderden, anonieme graven.

Andries Penning is de naam van de drenkeling. Hij was kapitein van de vergane kustvaarder Westland en destijds pas 28 jaar oud.  “Ik heb altijd met een soort leegte rond gelopen. En daar is nu een einde aan gekomen,” vertelt Arij Penning, zoon van Andries Penning, aan de Leeuwarder Courant. “Het is lang geleden, maar de tijd heeft hem ineens heel dichtbij gebracht.” Nieuwe dna-technieken hebben deze openbaring gemaakt.

Zijn vader

Maandag bevestigde de politie de vaststelling: “Na een dna-match is een in 1953 op Terschelling aangespoeld lichaam alsnog geïdentificeerd.” Wangslijm dat de zoon Arij afstond was cruciaal bij het onderzoek. Na een bezoek aan het Wrakkenmuseum op Terschelling meldde de zoon zich bij de politie om dna af te staan. “In september kreeg hij te horen dat zijn vader, Andries Penning, de man was die begraven lag in Graf 02.” De familie heeft besloten dat Andries op Terschelling blijft.

Door DNA van verwanten kunnen anonieme doden misschien een naam krijgen. (c) PublicDomainPictures/CC BY-SA 1.0

Nabestaanden van vermiste zeelieden

Nederland telt ten minste driehonderd graven waarvan niet bekend is wie erin ligt. De meeste van die graven bevinden zich op de Waddeneilanden. In 2011 zijn alle anonieme graven vanaf 1953 op de Friese Waddeneilanden geopend. Van de resten werden botfragmenten afgenomen. Daardoor lukte het om van een aantal dna-profielen vast te stellen. Deze liggen opgeslagen in een landelijke dna-databank van vermiste personen. De politie roept nabestaanden van vermiste zeelieden actief op om dna af te staan. Ze kunnen zich melden bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen.

Naast Andries Penning, waren er in Friesland ook drie DNA-matches. Op Schiermonnikoog lag een Urker visser en op Terschelling een visserman uit Katwijk. Wellicht krijgen de andere personen in de anonieme graven ook binnenkort een identiteit.

Omslagfoto: Mhaesen/CC BY-SA 3.0

Tags: , Last modified: 20 november 2019
Sluiten