Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Podiumwissel door protest in Sydney to Hobart Yacht Race

16:17

Sydney to Hobart Yacht Race
2017-12-26 13:01:27 Supermaxi yacht Comanche sails at the start of the Sydney to Hobart Yacht Race on Sydney Harbour on December 26, 2017. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / --IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE--

Op tweede kerstdag is de Sydney to Hobart Yacht Race van start gegaan. Een goede dag later finishte als eerste de Australische boot Wild Oats XI in recordtijd. Een half uur later kwam LDV Comanche over de eindstreep. Wegens een incident aan het begin van de race moet Wild Oats XI nu de eerste plek afstaan aan de nummer twee…

Mark Richards dacht dat hem niets kon gebeuren… (c) EPA/Rob Blakers.

In het begin van de race vond er een bakboord-stuurboordsituatie plaats tussen Wild Oats XI en LDV Comanche (met schipper Jim Cooney). De laatste voer over bakboord, maar moest alsnog uitwijken om een aanvaring te voorkomen. De bemanning van LDV Comanche diende vervolgens een protest in.

Zojuist bepaalde de jury in het voordeel van LDV Comanche. Schipper Mark Richards van Wild Oats XI maakte zich voor de uitspraak nergens druk om: “Ik denk dat het volkomen onschuldig was en we moeten ons daar duidelijk tegen kunnen verdedigen. Daar maak ik me helemaal geen zorgen over.” Toch blijkt deze onbezorgdheid achteraf onjuist.

Het scheelt een haartje of Wild Oats XI en LDV Comanche hebben een aanvaring. (c) Brendan Esposito.

Wild Oats XI wist dit jaar voor de negende keer als eerste te finishen. Zij kwam binnen 1 dag, 8 uur, 48 minuten en 50 seconden in Hobart aan. Dat is vijf uur sneller dan de vorige recordhouder, Perpetual LOYAL die voer onder leiding van Tom Slingsby en Anthony Bell.

De race

De Sydney to Hobart Yacht Race is een jaarlijkse zeilwedstrijd in Australië, van Sydney over de Tasmanzee naar Hobart op het eiland Tasmanië. De race werd in 1945 voor het eerst gezeild. Deze 73e editie zeilen er ruim honderd boten mee. Deelname staat open voor iedereen, hoewel veel deelnemers professionele zeilers zijn die varen op boten van sponsoren of privé-eigenaren.

(c) Peter Parks.

De afstand van de race bedraagt circa 630 mijl. Het grootste stuk van de route wordt afgelegd in de Tasmanzee. Het moeilijkste element is het passeren van Straat Bass vanwege de sterke wind en de heftige zee.

Momenteel zijn alleen nog de 100-voeters van Richards en Cooney gefinisht in Hobart en de rest van de vloot bevindt nog ergens midden op het water. Klik hier voor de tracker.

(c) Saeed Khan.

Omslagfoto: Saeed Khan

Tags: Last modified: 22 januari 2019
Sluiten