Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Protest tegen Wild Oats XI loopt met sisser af

11:59

Terwijl de racejachten die deelnemen aan de fameuze Rolex Sydney to Hobart Yacht Race nog steeds finishen in Hobart, ontspon zich een rel van formaat rond de boot die gisteren als eerste over de lijn kwam. Wild Oats XI, de boot waarop Carlo Huisman meevoer, zou tijdens de race de AIS uitgezet hebben. En dat is tegen de regels.

Belangen en ego’s

Russell Green, de voorzitter van de internationale jury en Mark Richards, schipper van Wild Oats XI geven een persconferentie.

Black Jack, de nummer twee, diende gisteren bij de wedstrijdleiding een rapport hierover in. De spanning was meteen te snijden omdat Wild Oats XI vorig jaar een protest aan z’n broek kreeg en uiteindelijk door een tijdstraf op de tweede plaats kwam. De ontlading en vreugde was daarom groot toen ze gisteren over de finishlijn stoven. Op zo’n moment zie je dat op de maxi-zeiljachten de belangen en ego’s groot zijn. De schipper van Wild Oats XI, Mark Richards, heeft de reputatie dat hij vaak de randjes van de regels opzoekt.

Het feestvieren kan beginnen
Foto via Wild Oats XI op Facebook

Ongeldig

Al snel regende het commentaren en vermoedens op de steigers. Het wedstrijdcomité deed onderzoek op basis van het rapport van Black Jack en diende uiteindelijk een protest in tegen Wild Oats XI bij de jury. Die kwam vandaag bijeen. Na anderhalf uur beraad volgde de beslissing. De jury heeft vooral naar de procedure gekeken en heeft op basis daarvan het protest ongeldig verklaard; zij stellen dat niet het wedstrijdcomité, maar Black Jack het protest in had moeten dienen omdat Black Jack als deelnemer een belang heeft bij de uitkomst. De winst blijft daarom bij Wild Oats XI. Die kunnen nu écht gaan feestvieren.

Tekst: Janneke en Wietze van der Laan-Kuysters, op locatie in Hobart
Beeld: Via Wild Oats XI Facebook

Tags: , Last modified: 29 december 2018
Sluiten