Actueel

Orkaan Sally veroorzaakt ravage in Amerikaanse havens (+beelden)

19:28

Orkaan Sally raasde woensdag 16 september over de Amerikaanse staten Alabama en Florida. De orkaan zorgde onder andere voor hevige overstromingen, waardoor boten ver landinwaarts op het droge kwamen te liggen. In delen van de staten werd in 24 uur tijd meer dan 46 centimeter regenval geregistreerd. Hoewel Sally inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm, wordt toch nog voor meer wateroverlast gevreesd door de aanhouden regenval.

Het water in de hoofdplaats van Escambia County, Pensacola, steeg met 1,5 meter. In de kustprovincie is inmiddels een opvangcentrum geopend. In Orange Beach, Alabama, zou een man door het noodweer om het leven zijn gekomen. Lokale media in Alabama lieten weten dat er grote schade aan boten, havens en boten is. Helaas wordt dat gegeven ook bevestigd door de social mediaposts onderaan dit bericht.

Orkaanseizoen

Sally was op het hoogtepunt een orkaan van de tweede categorie; in het oog bereikte de wind snelheden van bijna 170 km per uur. Doordat de storm zich erg langzaam verplaatst, met een snelheid van amper 5 kilometer per uur, blijven regenbuien lang boven hetzelfde gebied hangen. Deze langzame verplaatsing komt niet vaak voor. Boven de Atlantische Oceaan woeden nu vijf tropische stormen tegelijk, een recordaantal sinds 1971.
Sally is de tweede orkaan binnen drie weken boven de Gulf Coast in het zuiden van de Verenigde Staten. Er zijn dit orkaanseizoen al zoveel stormen geweest, dat de autoriteiten bijna door de namen heen zijn. Dit terwijl het orkaanseizoen nog zo’n 2,5 maand duurt.

Klik hier om het pad van orkaan Sally via de Hurricane-tracker te volgen.

 

Omslagfoto: Junglecat/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , Last modified: 24 september 2020
Sluiten